ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Пропагандистський RT ухиляється від санкцій ЄС, створюючи копії своїх сайтів

20.07.2022, 17:34
Фото – Getty Images / ВВС
Фото – Getty Images / ВВС

Російський пропагандистський канал іномовлення RT, заблокований на території ЄС через санкції, створив понад десяток копій своїх сайтів іншими мовами, щоб уникнути обмежень.

Про це свідчить дослідження Інституту стратегічного діалогу, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Дослідники виявили 12 сайтів переважно німецькою та іспанською мовами, які є точними копіями заблокованих німецької та іспанської версій RT, чиї ІР-адреси вказують на належність до кремлівських організацій.

Крім того, ще п’ять сайтів з контентом RT не були зареєстровані на серверах, пов’язаних з Росією, а понад 110 новинних агрегаторів публікували пропагандистські новини разом з матеріалами західних агенцій. Усі ці сайти були доступні в ЄС.

Ця стратегія дозволила RT охопити своїм контентом мільйони людей у Євросоюзі. Як зазначають дослідники, це ставить під сумнів ефективність стратегії Брюсселя з протидії кремлівській дезінформації.

Крім того, RT активно просуває сайти-копії в соцмережах: так, посилання на іспанськомовні версії були поширені у Twitter понад 450 тисяч разів протягом лютого-червня, а у Facebook вони з’являлися в більш ніж 1200 публічних групах, у яких загалом є десятки мільйонів користувачів.

Google після запиту Politico перестав видавати частину сайтів-клонів RT у пошуковому видаванні, а Twitter заявив, що припинив просування всіх дописів, пов’язаних з російськими державними ЗМІ.

"Війна Росії проти України, на жаль, не закінчилася. Санкції застосовуються повністю, і саме економічні оператори мають застосовувати, а органи державної влади – стежити за їхнім виконанням", – прокоментувала віцепрезидентка Єврокомісії Вера Юрова.

Liked the article?
Help us be even more cool!