ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прокуратуру Криму просять відреагувати на мову ворожнечі в матеріалі сайту "Бізнес онлайн"

07.07.2020, 16:49
Фото – УНІАН
Фото – УНІАН

Представництво Президента України в АР Крим просить прокуратуру Криму вивчити матеріал, опублікований на інтернет-порталі “Бізнес онлайн” на предмет  розпалювання ворожнечі щодо кримських татар та етнічних українців. Про це повідомляється на фейсбук-сторінці Представництва Президента України в АР Крим.

Йдеться про матеріал так званого кримського блогера Олександра Горного під назвою “В Крыму есть три проблемы: вода, украинские паспорта и крымские татары”.

Експерти на прохання представництва дослідили матеріал на предмет розпалювання ворожнечі.

Кандидатка психологічних наук, етнопсихолог та конфліктолог, викладач Школи журналістики Українського католицького університету Ірина Брунова-Калісецька зазначила, що в блозі Горного є висловлення, що підпадають під шість ознак мови ворожнечі за класифікацією інформаційно-аналітичного центру “Сова”.

“Це завуальовані заклики до насильства і дискримінації; пропаганда “позитивних”, історичних і сучасних, прикладів насильства і дискримінації; створення негативного образу етнічної, релігійної або певної соціальної групи; виправдання історичних випадків насильства і дискримінації; твердження про історичні злочини тієї чи іншої етнічної або релігійної групи; звинувачення в негативному впливі тієї чи іншої етнічної, релігійної або певної соціальної групи на суспільство або державу”, – розповіла вона. 

Також, за її словами, у матеріалі поширюється радянський міф про “массовое предательство и коллаборационизм” у роки Другої світової та виправдання депортації 18.05.1944.

“У тексті кримськотатарська та мусульманська спільнота описується як нібито “загроза” міжкультурному співіснуванню через те, що вимагає дотримання своїх прав, та через намагання не допустити спроби анексії Криму у 2014 році. Це є прямою ознакою мови ворожнечі та дегуманізації корінного народу Криму”, – розповіла Брунова-Калісецька.

Як зазначив керівник Групи моніторингу прав національних меншин В’ячеслав Ліхачов, такі висловлювання “принижують національну честь і гідність кримських татар і є розпалюванням міжнаціональної ворожнечі, тож підпадають під склад злочину, передбачений ст. 161 Кримінального кодексу України”.

Liked the article?
Help us be even more cool!