ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прокуратура Львівщини обіцяє передати до суду ще одну справу щодо порушення прав журналістів

08.06.2021, 10:32
Фото – Львівська обласна прокуратура
Фото – Львівська обласна прокуратура

Крадіжка майна та перешкоджання професійній діяльності – найчастіші випадки щодо порушення прав працівників медіа на Львівщині. Загалом в області відкрито 23 кримінальних провадження. Одне з них до кінця червня прокурори планують передати до суду.  

Про це йшлося під час зустрічі робочої групи у Львівській обласній прокуратурі з представницею ІМІ у Львівській області Мар'яною Сич. 

Як зазначив виконувач обов'язків керівника Львівської обласної прокуратури Роман Павленко, правоохоронці працюють над тим, щоб чути журналістів і реагувати на ті проблеми, з якими вони стикаються, аби випадків перешкоджання діяльності було менше.

“Наше завдання – гарантувати журналістам безпечні умови, щоб вони безперешкодно могли збирати інформацію відповідно до законів, які забезпечують їм це право. Ми прагнемо, щоб журналіст почувався в безпеці, не обмежувався в праві висловити свою позицію і за свою об'єктивність не постраждав”, – сказав Роман Павленко. 

Наразі правоохоронні органи у Львівській області здійснюють досудове розслідування у 23 кримінальних провадженнях. Зокрема, у прокуратурі області перебувають такі справи: 

  • крадіжки особистого майна – сім фактів;
  • перешкоджання професійній діяльності журналістів – п'ять фактів;
  • погрози чи застосування насильства щодо журналістів  – три факти;
  • хуліганські дії – два факти;
  • пошкодження майна шляхом підпалу – один факт.

За словами виконувача обов'язків керівника обласної прокуратури, у Львівській області є справи, які розкрити доволі складно через те, що вони трапилися декілька років тому і не завжди є досить доказів. Однак до кінця червня прокурори планують оголосити підозру в одному з проваджень і передати справу до суду. 

Також Роман Павленко додав, що дедалі частіше доводиться вилучати підроблені посвідчення журналістів. “Затримується жорстка група, яка проникала в будинки, яка катувала людей, і тут такі посвідчення. Підробляють люди, які близькі до кримінального світу, які не мають стосунку до ЗМІ”, – сказав він. 

Представниця ІМІ у Львівські області Мар’яна Сич озвучила перелік кейсів, які зафіксувала громадська організація. Зокрема, вона наголосила щодо продовження історії в місті Броди, де раніше син міського голови вибив кулаком камеру журналісту Сергію Нікішіну. Як повідомив регіональній представниці журналіст, 1 червня працівники комунального підприємства “Броди” намагалися демонтувати камеру медіа “Броди Online”, яка веде пряму трансляцію з вулиць міста. 

“Камера висить з 2019 року, і ніколи не стояло питання про її демонтаж аж до 2021-го. Міський голова жодного разу не сказав, що камера заважає. Однак після публікації про бруківку, яку вивезли з міста, виконком скасував своє рішення щодо камери, що висіла в зазначеному місці згідно з його рішенням”, – йдеться у відеоматеріалі “Броди Online“.  

Учасники зустрічі домовилися співпрацювати і в разі надходження повідомлень про порушення прав журналістів у регіоні обмінюватись інформацією заради оперативного реагування на них.

Додамо, що 28 травня обласна прокуратура створила робочу групу для узгодження роботи правоохоронних органів у протидії кримінальним правопорушенням проти журналістів. До її складу ввійшли керівники підрозділів обласної прокуратури, співробітники Національної поліції, Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань та Управління стратегічних розслідувань у Львівській області.

Liked the article?
Help us be even more cool!