ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прокуратура Криму відкрила справу за фактом знищення останнього храму ПЦУ на півострові

Прокуратура АР Крим та Севастополя розпочала кримінальне провадження за фактом незаконного знищення храму Православної церкви України в місті Євпаторія в окупованому Криму.

Це остання українська церква на півострові, повідомила пресслужба прокуратура АР Крим та Севастополя.

Провадження відкрито за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни). 

Храм Православної Церкви України в місті Євпаторія, який зносять окупанти. Фото із сайту ark.gp.gov.ua

За даними слідства, 21 липня 2024 року представники окупаційної влади розпочали демонтаж Хрестовоздвиженського храму Православної Церкви України в Євпаторії. Цьому передувало ухвалення у 2019 році незаконного рішення окупаційного Євпаторійського міського суду про знесення цього храму.

“Такі дії грубо порушують вимоги статті 147 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, яка забороняє руйнування власності, не виправдане воєнною необхідністю, а також статті 56 Гаазького положення про закони і звичаї війни 1907 року, що прямо передбачає захист релігійних установ від захоплення, знищення або навмисного пошкодження”, – зазначає прокуратура. 

Водночас прокуратура нагадала, що в лютому 2024 року спільно з громадською організацією Global Rights Compliance скерувала до Міжнародного кримінального суду інформаційне подання щодо злочинів російської окупаційної влади проти релігійних груп у Криму.

Це подання містить докази систематичності переслідувань та тиску на релігійні громади в Криму, зокрема шляхом знищення храмів Кримської єпархії Православної церкви України, зазначила прокуратура.

Liked the article?
Help us be even more cool!