ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Придністровський журналіст, якого арештувало місцеве КДБ, може бути під загрозою смерті

31.03.2015, 15:30

Журналіст із Тирасполя Сергій Ільченко, який співпрацював із багатьма українськими виданнями, арештований в середині березня КДБ Придністровської Молдавської Республіки зі звинуваченнями  у екстремізмі, може опинитися під загрозою смерті.

Про це повідомив журналіст-міжнародник Олексій Кафтан у себе на сторінці "Фейсбук".

На думку Олексія, оскільки Ільченко є астматиком, а помістили його в одну із найбільш жорстких тюрем ПМР, є загроза, що з ним можуть розправитися "природним чином", якщо не знайдуть реальних доказів його вини.

Також він припускає, що Ільченка можуть шантажувати сином: 

"Парень на свободе, но у него конфисковали всю аппаратуру и цифровые носители - так что, подозреваю, он на подписке. И еще одно - Сергей вел группу "Приднестровье без цензуры". Поскольку гэбня получила все пароли-логины, серверы и сергеевы компы, эта группа теперь под ее полным контролем - как и люди, ее составляющие", - написав Кафтан. 

Як повідомляло видання "Телекритика", Сергія Ільченка, який критикував російську владу та керівництво невизнаної республіки, затримали та порушили проти нього кримінальну справу про публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності. Після арешту в квартирах журналіста були проведені обшуки. 

Приводом до порушення кримінальної справи стали дописи журналіста на інтернет-форумі із закликами до жителів Придністров’я «підійматися та озброюватися».

«Вчора я зустрічався з моїми товаришами з “Правого сектора” і добровольчих батальйонів, і вони пообіцяли підтримати нас. В Одеській області зосереджені достатні сили для надання нам допомоги у поваленні корумпованого маріонеткового прокремлівського режиму», - йшлося у дописі.

Автор переконував, що порятунком є єдина Молдова та єдина Україна. «Росіяни нехай їдуть додому, хто не захоче - смерть!», - сказано у тексті.

Зазначені повідомлення згодом були видалені, але збереглися у кеші Google. Син заарештованого журналіста Микола Ільченко заявив молдовським медіа, що його батько не є автором скандального допису на форумі. 

Незадовго до арешту Сергій Ільченко у своєму Facebook-профілі повідомляв про злам свого Skype-аккаунту та спробу зламу електронної пошти.

19 березня група одеських журналістів підписала звернення до керівництва ПМР з вимогою звільнити Сергія Ільченка, звернувшись також до офіційного Києва посприяти визволенню журналіста. 

естное КГБ пытается отомстить Сергею Ильченко за ряд его аналитических статей, в которых он дает объективный, но крайне неудобный для власти,  анализ ситуации в Приднестровье", - сказано у зверненні.

ІМІ

Liked the article?
Help us be even more cool!