ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Президентка Грузії помилувала гендиректора головного опозиційного телеканалу

23.06.2023, 10:00
Фото – newsgeorgia.ge
Фото – newsgeorgia.ge

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі видала указ про помилування генерального директора опозиційного телеканалу "Мтаварі архі" та колишнього адвоката експрезидента Саакашвілі Ніки Гварамії, пише "Європейська правда" з посиланням на "Новости-Грузия".

Як пояснила Зурабішвілі, рішення про помилування Гварамії вона ухвалила після того, як були вичерпані всі юридичні кроки, коли Верховний суд Грузії не взяв його позов до розгляду.

"Я не збираюся ділитися жодними роз'ясненнями щодо цього рішення, тому що це моє дискреційне право, яким я користуюся сьогодні… (Це рішення. – Ред.) не підлягає чиємусь тиску, порадам, рекомендаціям або будь-якому іншому виду погроз", – додала вона.

Ніка Гварамія – один з головних критиків уряду "Грузинської мрії". Влітку 2019 року його звільнили з телекомпанії "Руставі 2" після програшу справи одному з колишніх власників – лояльно налаштованому до влади бізнесмену Кібару Халваші.

Після цього Гварамія створив телеканал Mtavari, заново зібравши команду.

Тбіліський міський суд у травні 2022 року засудив Гварамію до трьох років і шести місяців позбавлення волі – це найсуворіше покарання за статтею про перевищення повноважень.

Суд визнав Гварамію винним у тому, що його сім'я використовувала дорогий автомобіль Porsche, отриманий від приватної компанії в обмін на розміщення реклами в ефірі "Руставі 2". На думку суду, це завдало шкоди інтересам приватної телекомпанії.

Авторитетні правозахисні організації та опозиційні політики розцінюють справу Гварамії як політично мотивовану. У Грузії було створено "Рух за звільнення Ніки Гварамії", який регулярно проводить протестні акції. Учасники руху неодноразово закликали президента Саломе Зурабішвілі помилувати гендиректора "Мтаварі".

Liked the article?
Help us be even more cool!