ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Президента закликали захистити український культурний простір від "русского міра"

17.05.2023, 17:34
Фото – Ізбірком
Фото – Ізбірком

На сайті президента України з’явилася петиція із закликом невідкладно підписати Закон 2309-ІХ "Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України". У такий спосіб, вважає автор петиції Тарас Шамайда, можна захистити український культурний простір від "русского міра".

Вказаний закон Верховна Рада ухвалила 19 червня 2022 року.  Депутати розробили його спільно з представниками громадянського суспільства, видавничої спільноти та влади.

Він забороняє:

  • імпорт і розповсюдження видавничої продукції з Росії та Білорусі;
  • передбачає видання книжок в Україні мовою оригіналу або в перекладі українською мовою, мовою ЄС чи корінних народів України;
  • перекриває можливості ввезення видань антиукраїнського змісту.

"Закон не потребує ні копійки бюджетних витрат і має визначальне значення для майбутнього всієї книжкової галузі. 20 червня 2022 року він переданий Вам на підпис, однак попри одностайне рішення парламенту рекомендацію Кабміну і вимоги Конституції досі не підписаний", – зазначає автор петиції.

Він звертає увагу на те, що видавнича продукція Росії і російський контрафакт і далі вільно продаються в Україні.

"Зрозуміло, що в умовах війни Ви як глава держави й Верховний Головнокомандувач зайняті перш за все питаннями збройної відсічі агресору. Але ситуація, коли парламент, книжкова галузь і громадянське суспільство одностайні в підтримці Закону 2309-ІХ і лише відсутність Вашого підпису дозволяє Росії і далі руйнувати наш книжковий ринок, є незрозумілою і неприйнятною", – зауважує Тарас Шамайда.

На момент публікації новини петиція набрала 6894 голоси.

Як повідомляв ІМІ, у серпні 2022 року відомі українські правники оприлюднили спільну заяву із закликом до Президента України підписати закон 2309-ІХ. 

"Верховенство права, заснована на демократії політична культура і служіння національним інтересам України мають бути альфою й омегою для державної влади в цілому і кожної посадової особи зокрема", – наголосили автори заяви, зазначаючи, що зволікання з підписанням закону "не вигідне нікому, крім держави-агресора".

Заяву підписали доктори юридичних наук Володимир Василенко, Петро Захарченко, Олег Марцеляк, голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков, співголова Ради Реанімаційного пакета реформ Юлія Кириченко, перший генпрокурор незалежної України, заслужений юрист Віктор Шишкін та інші відомі правники.

Liked the article?
Help us be even more cool!