ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Президент Таджикистану пропонує створити Асоціацію ЗМІ Центральної Азії. Частина медіа вбачає в цьому бажання цензури

Президент Таджикистану Емомалі Рахмон запропонував створити Асоціацію засобів масової інформації держав Центральної Азії. Пропозиція викликала різну реакцію в медійній спільноті як усередині країни, так і за кордоном, пише Радіо Свобода.

Емомалі Рахмон озвучив цю ідею, виступаючи 14 вересня на П'ятій Консультативній зустрічі глав держав Центральної Азії, яких критикують за обмеження свободи слова та незалежних ЗМІ.

"Останніми роками різко зріс інтерес до Центральної Азії з боку засобів масової інформації. Медіапростір заповнений різною, часом суперечливою та спотвореною інформацією про стан справ у регіоні. Необхідно вжити заходів для формування в регіоні інформаційної атмосфери справжньої дружби та співпраці, що ґрунтується на реальних фактах, а не домислах", – зазначив Рахмон.

У Таджикистані деякі журналісти назвали це своєчасною ініціативою.

Хуршед Атовулло, головний редактор тижневика "Фараж", переконаний, що після таких подій, як збройний конфлікт на таджицько-киргизькому кордоні, необхідність створення Академії ЗМІ зросла в рази.

"Під час прикордонних конфліктів таджицька сторона заявляла одне, киргизька – протилежне. На мою думку, якщо буде створено асоціацію і коли вона активно підтримуватиме спільні цілі, ця проблема буде зведена нанівець, асоціація сприятиме появі нових ЗМІ", – сказав він.

Але є ті, хто дотримується іншої думки. Деякі представники незалежних ЗМІ вважають, що підконтрольні державі медійні організації та спільноти зазнаватимуть цензури та підкорятимуться вказівкам влади. Брюс Панієр, експерт із питань Центральної Азії, сказав, що уряди використовуватимуть діяльність таких асоціацій у своїх інтересах.

"Створюючи цю асоціацію, уряди захочуть згуртувати свої зусилля для того, щоб непотрібна інформація не поширювалася в центральноазіатському регіоні. Йдеться про блогерів у YouTube та інших інтернет-платформах", – зазначив експерт.

Хайрулло Мірсаїдов, таджицький журналіст, який проживає в Європі, також вважає, що створення Асоціації ЗМІ держав Центральної Азії може посилити цензуру в країнах регіону.

За його словами, цензура тією чи іншою мірою існує у всіх країнах Центральної Азії.

"Тепер, створюючи асоціацію, вони хочуть, щоб цензура в усіх країнах регіону була на одному рівні. І природно, що згодом усе прийде до рівня цензури в Туркменістані", – вважає співрозмовник.

Деякі журналісти та засновники ЗМІ припускають, що, можливо, ідея створення академії ЗМІ країн Центральної Азії не буде підтримана всіма лідерами країн регіону.

Тим часом останніми роками всі країни Центральної Азії зазнавали різкої критики за придушення свободи слова. Зокрема, 18 вересня 2023 року міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch опублікувала заяву, в якій висловила стурбованість обмеженням свобод у країнах Центральної Азії, придушенням мирних протестів, ув'язненням журналістів та активістів. У таких умовах невідомо, що чекає на журналістів регіону зі створенням Асоціації ЗМІ: покращення умов для професійної діяльності чи ще більше обмеження свободи слова.

Liked the article?
Help us be even more cool!