ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Президент посмертно нагородив Геннадія Афанасьєва орденом "За мужність" III ступеня

11.04.2023, 18:00
Фото – фейсбук Ольга Афанасьєва
Фото – фейсбук Ольга Афанасьєва

Президент України Володимир Зеленський нагородив орденом "За мужність" III ступеня загиблого на Луганщині українського військового, колишнього політв'язня Геннадія Афанасьєва.

Про це йдеться на сайті Офісу президента.

"За особисту мужність і самовідданість, виявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі постановляю: нагородити орденом “За мужність” ІІІ ступеня Афанасьєва Геннадія Сергійовича (посмертно) – старшого солдата", – йдеться в указі.

Нагадаємо, Геннадій Афанасьєв був активним учасником Революції гідності в рідному Сімферополі. З початку захоплення Росією Криму брав участь у русі за єдину Україну. 

Окупаційна влада Криму затримала його 9 травня 2014 року на одній з вулиць Сімферополя. У грудні 2014 року Росія засудила Афанасьєва до семи років позбавлення волі в колонії суворого режиму як фігуранта справи так званих кримських терористів. Виступаючи на суді в справі Сенцова й Кольченка як свідок обвинувачення, Афанасьєв заявив, що відмовляється від попередніх свідчень, оскільки вони були зроблені під тортурами. У червні 2016 році українського громадського активіста вдалося звільнити через обмін між Україною та Росією.

Геннадій Афанасьєв провів у російських катівнях 767 днів. Після повернення до України він боровся за звільнення українських політв'язнів у Росії та в Криму як активіст і спецпредставник Міністерства закордонних справ України.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Геннадій вступив до 130 батальйону Територіальної оборони 241 бригади Збройних сил України та обороняв Київ і область. Згодом з побратимами поїхав на схід країни. Служив під позивним Тор. Рішення воювати Геннадій Афанасьєв пояснив тим, що хоче бачити свою країну та рідний Крим вільними. Упродовж майже десяти місяців повномасштабної війни перебував у зоні бойових дій у Харківській та Луганській областях. Він загинув у бою під Білогорівкою на Луганщині 18 грудня 2022 року. Геннадію Афанасьєву було 32 роки.

Liked the article?
Help us be even more cool!