ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Президент Ірану не прийшов на інтерв'ю із CNN через відмову ведучої надягнути хустку

23.09.2022, 17:00
Фото – ZN.ua
Фото – ZN.ua

Президент Ірану Ебрагім Раїсі відмовився від заздалегідь запланованого інтерв'ю з ведучою міжнародних новин CNN Крістіан Аманпур на Генеральній Асамблеї ООН у Нью-Йорку через те, що вона відмовилася вдягнути хустку. Про це повідомляє ZN.ua з посиланням на CNN.

Приблизно через 40 хвилин після запланованого початку інтерв’ю, коли Раїсі запізнювався, його помічник повідомив ведучій, що президент запропонував їй одягнути хустку. Аманпур сказала, що “ввічливо відмовилася”.

Крістіан Аманпур, яка виросла в Тегерані (столиця Ірану) та вільно розмовляє фарсі, сказала, що вона носить хустку під час репортажів в Ірані, щоб відповідати місцевим законам і звичаям. Водночас вона відмовилася покривати голову для проведення інтерв'ю з іранським посадовцем за межами країни.

“Тут, у Нью-Йорку чи будь-де за межами Ірану, жоден президент Ірану ніколи не просив мене носити хустку. Я брала інтерв’ю в кожного з них починаючи з 1995 року”, – розповіла вона 22 вересня в програмі CNN “Новий день”.

Вона сказала, що дуже ввічливо відмовилася “від свого імені, від імені CNN і жінок-журналістів у всьому світі, оскільки це [надягання хустки] не є обов’язковим”.

Іранське законодавство вимагає від усіх жінок носити головний убір і вільний одяг у громадських місцях. Це правило діє в Ірані з часів Ісламської революції 1979 року і воно є обов’язковим для кожної жінки в країні, включно з туристами, політичними діячами та журналістами.

Аманпур сказала, що помічник Раїсі ясно дав зрозуміти, що інтерв’ю, яке мало стати першим для президента Ірану на американській землі, не може відбутися, якщо вона не надягне хустки. Він назвав це “актом поваги”, зважаючи священні місяці Мухаррам і Сафар, і згадав про “ситуацію в Ірані”, натякаючи на протести, що охопили країну.

Аманпур планувала поставити Раїсі запитання щодо смерті 22-річної Махси Аміні та протестів, а також ядерної угоди та підтримки Іраном Росії в Україні, однак сказала, що їй довелося скасувати інтерв’ю.

Нагадаємо, минулого тижня по всьому Ірану спалахнули антиурядові протести через смерть 22-річної Махси Аміні після того, як її заарештувала поліція моралі Ірану за звинуваченням у порушенні закону про хустки.

Тисячі людей вийшли на вулиці, деякі жінки обрізали волосся та палили хіджаби на знак протесту. Правозахисні групи повідомили, що щонайменше восьмеро людей були вбиті під час демонстрацій, які були жорстко придушені владою, про що свідчать поширені в соцмережах світлини та відео.

Ці демонстрації стали наймасштабнішими виявами непокори правлінню Ісламської Республіки, яке стало жорсткішим після виборів уряду Раїсі торік. Після восьми років поміркованого правління Хасана Рухані Іран обрав Раїсі, ультраконсервативного главу судової системи, чиї погляди збігаються з думками духовенства країни та верховного лідера аятоли Алі Хаменеї.

В Ірані хустка є символом набору особистих правил, встановлених духовними лідерами країни, які визначають, що люди можуть носити, дивитися та робити. Через це в країні й спалахнули протести, адже багато іранців почали обурюватися такими обмеженнями.

Смерть Аміні стала останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння громадян через обмеження їхніх особистих свобод. Опитування показали, що дедалі більше іранців не вважають, що хіджаб або хустка на голові мусять бути обов’язковими.

Іранські офіційні особи стверджують, що Аміні померла після коми внаслідок серцевого нападу. Однак її родина заявила, що в неї не було серцевих захворювань. Недовіра до офіційної інформації про її смерть також викликала громадський резонанс.

На записах із камер відеоспостереження, оприлюднених державними ЗМІ Ірану, видно, як Махса Аміні непритомніє в центрі “перевиховання”, куди її доставила поліція моралі, щоб дати “вказівки” щодо одягу.

Liked the article?
Help us be even more cool!