ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Президент Чехії визнав Крим частиною Росії": українські медіа поширили фейк

31.10.2019, 14:29
Фото – parlamentnilisty.cz
Фото – parlamentnilisty.cz

28 жовтня представники псевдокримськотатарської організації "Кирим бірлігі", підконтрольної російській окупаційній владі в Автономній Республіці Крим, відвідали урочистості з нагоди 101-ї річниці утворення Чехословаччини.

Згодом у Facebook на сторінці "Кирим бірлігі" з’явилося повідомлення про те, що "Мілош Земан – європейський політик, який визнав Республіку Крим частиною Російської Федерації". Зараз ці слова з допису прибрали, але вони збережені в кеші фейсбуку.

На цю публікацію звернуло увагу чеське видання DenikN. Воно хотіло взяти коментар у прессекретаря Президента Іржі Овчачеку. Утім, він не став коментувати твердження "Кирим бірлігі", почавши з журналістами, з якими в нього давно напружені стосунки, суперечку, пише "Радіо Свобода".

Проте пізніше в коментарі інформагентству ČTK пан Овчачек сказав, що позиція Президента Чехії "залишається незмінною – анексія Криму була і є незаконною". Про це пише "Міжнародне радіо Праги" (RPI).

Однак фейсбук-публікація від "Кирим бірлігі" про "визнання" Президентом Чехії Криму російським чомусь стала новиною для низки українських ЗМІ: "Українська правда", "Європейська правда", "112.ua", РБК-Україна, 24 канал, "Кореспондент", "Сегодня", Gazeta.ua, телеканал "Прямий" тощо. Ці "новини" вже набрали десятки тисяч переглядів.

Сайт Novinky.cz нагадує, що Чехія офіційно не визнає Крим російським. Раніше Мілош Земан назвав анексію півострова "доконаним фактом", уточнивши, що це не означає визнання легітимності дій Росії.

Посольство України в Чеській Республіці висловило "рішучий протест" проти участі в урочистостях представників "Кирим бірлігі".

"Розглядаємо подібні дії як чергову провокацію, метою якої є легітимізація незаконних дій Росії, спрямованих на спробу анексії суверенної території України, а також намагання зашкодити розвитку українсько-чеських відносин. Загравання з окупантами виглядають особливо цинічними в той час, коли в окупованому Криму продовжує залишатися забороненим справжній представницький орган кримських татар – Меджліс кримськотатарського народу, а сотні кримських татар піддаються з боку окупаційної влади переслідуванням, репресіям, арештам, катуванням та фізичному знищенню", – написало посольство.

Міністр закордонних справ Чехії Томаш Петржічек зазначив, що запрошення на захід надсилав апарат Президента без консультацій з його відомством. Він сказав, що сам би не запрошував представників "Кирим бірлігі" на заходи.

BBC нагадує, що Президент Чехії вже робив заяви, які спричиняли критику в Україні. Зокрема, він називав війну на Донбасі "громадянською". 

"Чеському МЗС часто доводиться після заяв пана Земана запевняти Україну в підтримці територіальної цілісності та наголошувати на підтримці санкцій проти Росії", – додає BBC.

Liked the article?
Help us be even more cool!