ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Премія імені Георгія Ґонґадзе оголосила короткий список – 2022

03.05.2022, 12:16
Фото – премія Гонгадзе
Фото – премія Гонгадзе

Капітула Премії імені Георгія Ґонґадзе визначила короткий список номінантів і номінанток на здобуття відзнаки за 2022 рік. До нього ввійшли тандем фотографів Мстислава Чернова і Євгена Малолєтки, а також журналісти Сергій Сидоренко і Тетяна Трощинська.

Мстислав Чернов – журналіст Associated Press, фотограф, військовий кореспондент. Президент Української асоціації професійних фотографів. Разом з Євгеном Малолєткою був єдиним журналістом, який висвітлював блокаду Маріуполя російськими військами для міжнародних видань.

Євген Малолєтка – фотокореспондент. Почав публікувати фотографії 2009 року. Як фрілансер співпрацював з Associated Press, Al Jazeera та Der Spiegel. Напередодні повномасштабного вторгнення росіян прибув до Маріуполя. Понад два тижні разом з Мстиславом Черновим документував наслідки обстрілів міста.

Сергій Сидоренко – журналіст, співзасновник та головний редактор видання "Європейська правда". Із 2014 року воно виросло в потужне й популярне медіа про міжнародну політику та євроінтеграцію. 2021 року його відзначили Національною премією "Високі стандарти журналістики" в номінації "За сталий, якісний медійний проєкт / продукт". Раніше Сергій Сидоренко працював у газеті "Коммерсант-Україна". 

Тетяна Трощинська – редакторка щоденної програми "Київ – Донбас" на Громадському радіо, ведуча прямих ефірів, заступниця головного редактора Громадського радіо. Окрім того, Тетяна розробляє та проводить тренінги зі стратегічної, кризової комунікації та конфлікт-менеджменту, з розвитку комунікативних та медіанавичок.

Також цього року вперше в історії Премії імені Георгія Ґонґадзе запроваджено Спеціальну відзнаку. Нею Капітула посмертно відзначила фотожурналіста Макса Левіна "завизначний внесок у розвиток української фотографії, відданість професії і відвагу". Із 2014 року Макс Левін знімав війну на Донбасі. Був одним з українських журналістів, які стали свідками трагічних подій в Іловайську і змогли вирватися з Іловайського котла. Після цього разом з колегою Маркіяном Лисейком запустив документальний проєкт After Ilovaisk.

Макс казав: "Кожен фотограф мріє зробити фото, яке зупинить війну". До своїх останніх днів він документував події повномасштабного вторгнення Росії в Україну, зокрема бої на Київщині. На початку березня його вбили російські окупанти під час виконання ним професійних обов’язків. 

Члени Капітули наголошують, що запровадження Спеціальної відзнаки в цей важкий рік, коли росія розпочала повномасштабну війну проти України, є знаком пошани та пам’яті про всіх журналістів, які загинули на війні. На сьогодні вже 22 українські й закордонні журналісти були вбиті російськими окупантами під час виконання професійних обов’язків, а також як військові в лавах Збройних Сил України та як цивільні мешканці.

Лауреат премії отримає статуетку та грошову винагороду в розмірі 100 тис. грн.

Премія імені Георгія Ґонґадзе була заснована 2019 року Українським ПЕН у партнерстві з Києво-Могилянською бізнес-школою, powered kmbs Alumni platform та виданням "Українська правда". Лауреатами Премії в попередні роки стали Вахтанг Кіпіані (2019), Павло Казарін (2020) та Мирослава Барчук (2021).

Liked the article?
Help us be even more cool!