ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Представниця ІМІ в Полтавській області: "Рада дружня до медіа" - це не рейтинг, а дослідження

11.10.2017, 13:53

Проект ІМІ “Рада дружня до медіа” - це не рейтинг, а дослідження регламентів місцевих рад на дотримання ними Закону України “Про інформацію”. Про це 10 жовтня повідомили представниця ІМІ у Полтавській області Надія Труш та координаторка проекту Ольга Шалайська в ефірі ток-шоу “Акценти”, що виходить на місцевому телеканалі “Лтава”.

За словами Надії Труш, після оголошення результатів дослідження полтавські журналісти почали звертатися до неї із проханням пояснити, чи не є помилкою те, що у списку опинилися Полтавська міська рада, адже до цього органу місцевого самоврядування у представників ЗМІ виникає чи не найбільше запитань через відписки замість належної відповіді на запити.

Тому редакція “Лтави”, зазначила представниця ІМІ, вирішила присвятити програму темі комунікації міської влади із ЗМІ та з’ясувати, чи дійсно оцінка, яку надали Полтавській міській раді, є справедливою.

В ефірі Надія Труш пояснила, за якими критеріями і що саме оцінювали експерти в рамках дослідження “Рада дружня до медіа”.

“Разом із Ольгою Шалайською пояснили, що “Рада дружня до медіа” – це не рейтинг, як сприйняли і полтавські журналісти, і наголошувала ведуча програми, а оцінка, дослідження регламенту і дотримання закону “Про інформацію”, тобто відсутність чи наявність акредитації, вільного доступу до відкритих  засідань в міській раді (засідань сесій, депутатських комісій, засідань виконкому тощо). Попри те, що дослідження було покликане дати оцінку саме Регламенту, а не окремо взятим чиновникам, які дійсно в більшості є закритими до спілкування із журналістами, відчувалася позиція місцевих представників ЗМІ: основною позицією і ведучої, і деяких запрошених журналістів було те, що міська рада все ж таки закрита, оскільки чиновники не дають коментарів і дістати той коментар дуже важко. Регламент Полтавської міської ради дійсно не передбачає акредитації, його можна назвати ідеальним. Міська рада декларує дотримання усіх вимог закону “Про інформацію”, однак до практичної сторони виконання цих документів, звісно, є чимало питань”, - зазначила Надія Труш.

Виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк зазначила, що наступного року ІМІ буде проводити оцінку місцевих рад, обов’язково з залученням місцевих журналістів.

“Буде проведено опитування або фокус-група серед місцевих журналістів, у зв’язку з тим, що як виявилося, не всі журналісти повідомляють публічно про факти перешкоджання професійній діяльності, не подають заяв до поліції, а ми брали до уваги при оцінюванні лише публічні або офіційно зареєстровані факти порушень. Я не виключаю, що наступного року, якщо міська або обласна рада будь-якого району буде перешкоджати законній професійній журналістській діяльності, то втратить статус “Рада дружня до медіа”. Тому ми закликаємо місцеві ради цінувати цей статус і дотримуватися законодавства України про інформацію”, - сказала вона.

В ефірі ток-шоу були присутні секретар Полтавської міської ради Оксана Деркач, журналістка Тетяна Кружко і журналіст Ярослав Журавель.

Нагадаємо, Полтавська міська рада увійшла до переліку рад, що нагороджені відзнакою ІМІ “Рада дружня до медіа” у 2017 році. У рамках проекту “Рада дружня до медіа” було досліджено порядок доступу та акредитації (за наявності) журналістів до роботи 23 обласних та 24 міських рад.

Liked the article?
Help us be even more cool!