ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Представницю ООН не пустили в генконсульство для розслідування вбивства Хашкаджі

30.01.2019, 11:18
Фото - 24tv.ua

Спецдоповідачку ООН з питань позасудових страт, страт без належного судового розгляду або свавільних страт Агнес Каламард не пустили в генконсульство Саудівської Аравії в Стамбулі, де торік убили журналіста Джамаля Хашкаджі. Про це повідомляє Укрінфом з посиланням на турецький телеканал NTV

“Спецдоповідачка відвідала район Левент, де розташоване саудівське консульство в Стамбулі, щоб побачити місце вбивства. Проте їй не дозволили зайти всередину”, - повідомив телеканал.

Заявка на відвідання Агнесою Каламард консульства була надіслана раніше, але відповіді від саудівської влади не надійшло.

Каламард 28 січня зустрічалася з міністром закордонних справ Мевлютом Чпавушоглу, під час тижневого перебування в Туреччині вона також зустрінеться з міністром юстиції країни Абдулхамітом Гюлем і генпрокурором Стамбула Ірфаном Фіданом.

В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини раніше повідомляли, що спецдоповідачці доручено оцінити реакції влади окремих держав на вбивство журналіста, встановити характер і рівень відповідальності держав і окремих осіб.

Візит до Туреччини триватиме до 2 лютого.

Як повідомили турецькі ЗМІ, Каламард під час візиту до Туреччини супроводжують британський адвокат Хелен Кеннеді і декан медичного факультету португальського Університету Коїмбри, професор Дуарте Нуно Вієйра.

На основі інформації, зібраної під час поїздки, буде підготовлено доповідь з рекомендаціями до розслідування вбивства, яку Рада ООН із прав людини обговорить на червневій сесії.

Нагадаємо, саудівський журналіст, оглядач Washington Post Джамаль Хашкаджі зник у консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі 2 жовтня 2018 року. Офіційний Ер-Ріяд визнав, що його вбито, тільки після 20 жовтня, але заперечує зв’язок цього злочину з принцом-наступником.

Турецькі ЗМІ 1 листопада повідомили, що тіло Хашкаджі було знищене в кислоті, проте офіційного підтвердження цієї інформації немає. У листопаді під час обшуку в резиденції генерального консула Саудівської Аравії в Стамбулі були виявлені сліди плавикової кислоти та інших хімікатів.

Туреччина передала пов’язані з убивством Хашкаджі аудіозаписи Саудівській Аравії, США, Канаді, Німеччині, Франції та Великій Британії.

У Саудівській Аравії затримали 21 підозрюваного у вбивстві журналіста. Над 11 затриманими 3 січня в Ер-Ріяді почався судовий процес, генпрокурор країни вимагає смертної кари для п’яти підозрюваних.

Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган заявив, що розпорядження вбити журналіста надійшло “з найвищих рівнів уряду” Саудівської Аравії. Натомість президент США Дональд Трамп вважає, що немає доказів причетності саудівського кронпринца до резонансного вбивства Джамаля Хашкаджі. Втім, Сенат США у своїй резолюції поклав провину за вбивство журналіста на спадкоємного принца Саудівської Аравії.

Liked the article?
Help us be even more cool!