ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Представник ІМІ у Харкові: обіцянки нової влади покарати винних у побитті журналістів залишилися задекларованими

20.10.2014, 10:55

Задекларовані новою владою покарання винних у побитті журналістів у Харкові, встановлення справедливості, дотримання прав журналістів залишилося задекларованим. На цьому наголосила регіональний представник ІМІ Ганна Прокаєва 17 жовтня у Харкові під час круглого столу «Практичні механізми взаємодії між правоохоронцями та працівниками ЗМІ під час кризових ситуацій».

Під час заходу учасники з’ясовували проблеми порозуміння між правоохоронцями та ЗМІ, а також шукали шляхи спільної ефективної взаємодії. За словами координаторки заходу Марини Безкоровайної, на круглий стіл запрошені представники НМПУ, НСЖУ, журналісти та правоохоронні органи, аби відверто поговорити про наболілі питання, прийти до порозуміння та співпраці, обговорити практичні механізми взаємодії між правоохоронцями та представниками ЗМІ.

На даний момент моніторинг порушень прав журналістів у регіоні здійснює тільки ІМІ. Під час заходу регіональний представник Інституту масової інформації доповів про ситуацію з розслідуваннями заяв від журналістів про побиття та погрози:

“Задекларовані новою владою покарання винних у побитті журналістів, встановлення справедливості, дотримання прав журналістів залишилося задекларованим. Так, розслідування побиття знімальної групи СТБ у складі журналіста Марії Малевської та оператора Олександра Бринзи закінчилося закриттям справи з формулюванням “в действиях сотрудников “Беркута” нет состава преступления” та цитата “Беркут защищал съемочную группу СТБ”. Розслідування тривало довго, більше півроку, затягнуто. Журналісти не погоджуються з таким висновком. При цьому справа починалася за виробництвом в областній прокуратурі за двома статтями: службова халатність та перевищення службових повноважень”, - зазначила Прокаєва.

Також, за її словами, пошук та покарання винних у побитті та нападі на журналістів Сергія Бобка, Софії Бобок, стрімера Віктора Пічугіна тривають місяцями. Розслідування справи щодо погрози на адресу журналістки АТН Тетяни Доцяк триває вже 2 місяці. Всі вищеназвані події сталися влітку цього року. Подібна ситуація і в інших регіонах України.

“Це свідчить моніторинг, який проводить щоденно Інститут масової інформації. Всі ці дії міліції сприймаються журналістами як байдужість. І як результат, представники ЗМІ інколи відмовляються звертатися до міліції, оскільки не вірять в ефективність їхньої роботи. Приклад з Володимиром Носковим, який постраждав 23 березня у Харкові під час проросійського мітингу. Довіра міліції серед журналістів падає”, - зазначила Прокаєва.

Також представинк ІМІ у Харкові зауважила, що зважаючи на такі тенденції Інститут масової інформації ініціював у червні цього року зустріч між регіональними представниками ІМІ та правоохоронними органами. На зустрічі були присутні представники МВС України, Генеральної Прокуратури та СБУ. Учасники обговорили проблеми та ініціювали новий етап, більш якісний, взаємодії. “У результаті представники правоохоронних органів пообіцяли взяти на особливий контроль справи по журналістах. Натомість після тривалого спілкування та клопотання жодних дій з боку місцевих правоохоронників не було. Хотілося б більше соліданорності та підтримки у контролі просування справ щодо журналістів від місцевих профспілок”, - сказала представник ІМІ.

Заслухавши доповідь, прес-секретар ГУ МВС у Харківській області Наталя Захарова запевнила, що усі справи щодо журналістів знаходяться під особливим контролем та пообіцяла зустрітися з постраждалими журналістами у вузькому колі особисто.

Довідка. Проект «Подальше сприяння вдосконаленню практики взаємодії між правоохоронними органами України та працівниками ЗМІ» виконується Координатором проектів ОБСЄ в Україні на запит Міністерства внутрішніх справ України. Захід пройшов в Одесі, Харкові та планується у Києві.

Liked the article?
Help us be even more cool!