ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисні організації закликали Зеленського захистити активістів і журналістів

20.05.2019, 15:48

Міжнародні правозахисні організації Аmnesty International, Freedom House та Human Rights Watch закликають Президента України Володимира Зеленського покласти край безкарності за злочини на ґрунті ненависті та насильницьким нападам на громадських активістів і журналістів.

Про це йдеться у відкритому листі організацій до Президента України Володимира Зеленського щодо ситуації із захистом прав людини.

Організації зазначають, що останні п’ять років спостерігають певний прогрес з боку української влади щодо деяких головних проблем, але також стагнацію та регрес стосовно інших.

“Ми пишемо цей лист на початку вашого президентства з проханням, щоб ви гарантували, що справедливість, підзвітність та дотримання прав людини стануть ключовими у вашому порядку денному, особливо у тих сферах, в яких відсутній прогрес”, – ідеться в заяві.

Організації закликають Зеленського “дати чіткий сигнал”, що ті, хто вчиняє напади, намагається залякати та переслідувати, зокрема, громадських активістів та журналістів, будуть притягнені до відповідальності в межах ретельного розслідування.

“Зокрема, ми закликаємо вас покласти край безкарності за злочини на ґрунті ненависті та насильницьким нападам на громадських активістів і журналістів, посилити підзвітність правоохоронних органів та служб безпеки завдяки громадському контролю, а також захистити права людей зі сходу України, які постраждали внаслідок конфлікту, зокрема літніх людей”, – заявляють правозахисники.

У заяві організації зауважують, що в Україні свобода у сфері медіа продовжує перебувати під тиском. Водночас заявники наводять дані громадської організації “Інститут масової інформації”, яка працює над захистом прав журналістів і задокументувала більш ніж 200 порушень свободи слова в Україні у 2018 році, включно з 31 випадком, коли на журналістів було скоєно фізичні напади.

“У 2019 році представники медіа продовжують стикатися з проблемами: журналісти продовжують оскаржувати судові рішення, які надають органам влади доступ до їхніх мобільних телефонів, а телевізійні канали потрапляють під санкції через твердження, що їхня проросійська позиція підриває суверенітет України, що у свою чергу може мати наслідком відкликання ліцензії на мовлення”, – йдеться у зверненні.

Також міжнародні організації звертають увагу, що фізичні напади на журналістів тривають. Зокрема, йдеться про напад на журналіста-розслідувача з Черкас Вадима Комарова, який було скоєно 4 травня.

“На посаді президента ми просимо вас заявити про неприпустимість вибіркового використання судових рішень про доступ до джерел інформації та толерування переслідувань і нападів на журналістів, а також про необхідність гарантування вільного доступу до країни іноземним журналістам”, – ідеться в листі.

Організації сподіваються, що їхні рекомендації стосовно цих питань допоможуть Зеленському сформувати його політику найближчими місяцями. Також заявники готові надати детальнішу інформацію щодо будь-якої з вищезазначених чи інших проблем і сподіваються запланувати зустріч для обговорення того, як найкраще гарантувати захист прав усіх українців.

Заяву підписали директорка регіонального офісу від Amnesty International у країнах Східної Європи та Центральної Азії Марі Стразерс, директор відділу країн Європи та Центральної Азії у Human Rights Watch Х'ю Вільямсон та директор програм Freedom House у Європі та Євразії Марк Бехрендт.

Як повідомляв ІМІ, у 2018 році на неокупованій території України Інститут масової інформації зафіксував 235 випадків порушень свободи слова. Ця цифра є меншою, ніж за аналогічний період 2017 року, коли було зафіксовано 281 порушення (для порівняння: у 2016 році було 264 порушень, у 2015 році – 310, у 2014 році – 995). Основним викликом для свободи слова у 2018 році стала фізична агресія щодо журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!