ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники заявили про ускладнений доступ до багатьох судових засідань

Фото – Sora Shimazaki from Pexels
Фото – Sora Shimazaki from Pexels

Медійна ініціатива за права людини (МІПЛ) закликає звернути увагу на ускладнений доступ до багатьох судових засідань в умовах воєнного стану та надзвичайну завантаженість судів.

Про це розповіла 11 липня координаторка МІПЛ Ольга Решетилова під час презентації проміжних висновків моніторингу про проблеми судочинства, повідомляє Укрінформ.

“Ми зіткнулися з тим, що є ускладнений доступ до багатьох судових засідань. Воєнний стан дозволяє голові суду обмежувати доступ до суду, і це викликає величезні проблеми. Наприклад, ми з французькими журналістами їздили на Котелевський суд Полтавської області. І, на превеликий жаль, з п'яти засідань не потрапили на жодне. Було рішення самого суду про недоступ журналістів, і не допомогло звернення ні до Ради суддів, ні до судової адміністрації”, – сказала Решетилова.

Крім того, за її словами, є надзвичайна завантаженість судів з аномально швидкими розглядами справ. Вона зазначила, що серед усіх справ губляться справи в міжнародних злочинах, скоєних в умовах збройної агресії.

“Іноді ми бачимо, як суди поспішають приймати рішення. Можливо, під тиском громадськості. Можливо, тому що і правда хочеться пошвидше вирішити справу. Можливо, десь там морально вони вже прийняли рішення, і їм не потрібен тривалий розгляд. Ми не можемо судити про всіх, але ми зафіксували такий швидкий розгляд справ”, – додала Решетилова.

Крім того, правозахисники зафіксували такі проблеми в судах, як формальний розгляд справ та змагальність.

Адвокат і експерт Медійної ініціативи за права людини Андрій Яковлєв зазначив, що відкритість судових процесів є дуже важливою, бо громадськість має розуміти, що справа йде прозоро.

“Існують не лише психологічні перешкоди для обмеження доступу публічності, а й ще технічні. Фізичні справи розкидані по Україні, і активні журналісти не можуть постійно змінювати місцезнаходження, тим більше під постійними обстрілами. Для цього є така сучасна можливість – відеозв'язок. Однак навіть сторонам важко брати участь у відеоконференціях... Насправді в суду є законна можливість відмовити в проведенні відеозв'язку, а що стосується журналістів та інших слухачів, то для них і технічної можливості немає”, – сказав Яковлєв.

Він додав, що треба відкрити можливість для вільних слухачів долучатися до судових процесів онлайн.

Як повідомляв ІМІ, 6 березня 2023 року низка громадських організацій та медіа звернулася до влади з вимогою відкрити державні реєстри та поновити доступ до публічної інформації.

Liked the article?
Help us be even more cool!