ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники вимагали під Радою обрати омбудсмана через конкурс

13.03.2018, 16:38
Фото - humanrights.org.ua

13  березня у Києві під Верховною Радою правозахисники вимагали перезавантажити процес обрання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та почати новий прозорий конкурс за участю міжнародних та національних правозахисних організацій, повідомляє Центр інформації про права людини.  

Акцію організували Центр інформації про права людини, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянських свобод, Кримська правозахисна група та Асоціація УМДПЛ.

Організатори акції принесли під стіни парламенту три старі новорічні ялинки та закликали парламентарів “припинити політичні торги” і не голосувати за жодну з трьох кандидатур на посаду омбудсмана, які “не мають підтримки правозахисної та міжнародної спільноти”.

Правозахисники нагадують, що термін повноважень Валерії Лутковської закінчився ще 27 квітня 2017 року. Вони зазначають, що протягом року неодноразово зверталися до голови Верховної Ради Андрія Парубія і народних депутатів з вимогами проведення прозорого і відкритого конкурсу на посаду омбудсмана, до процесу якого були б залучені представники громадянського суспільства. З аналогічними заявами також виступили Моніторингова місія ООН в Україні, ОБСЄ, Amnesty International, Freedom House і Європейська мережа національних інституцій з прав людини. Втім, усі заклики правозахисної спільноти та міжнародних організацій були проігноровані.

Натомість у травні 2017 року були висунуті три кандидатури – Людмила Денісова (“Народний Фронт”), Сергій Алєксєєв (“Блок Петра Порошенка”) та Андрій Мамалига (фракція “Радикальної Партії” Олега Ляшка), за які парламент так і не зміг проголосувати у передбачений законом термін.

Правозахисники наголошують, що "жодна із цих кандидатур не має належного досвіду правозахисної діяльності, їх висунення відбулось у непрозорий спосіб і стало результатом кулуарних домовленостей", а сам процес виборів “перетворився на фарс”, адже термін для голосування за цих кандидатів закінчився ще 6 червня минулого року. Втім, зазначає Центр інформації прав людини, у порушення процедури цього тижня Верховна Рада знову збирається повернутися до голосування за цих кандидатів.

“Кандидатури, за які збираються голосувати у четвер, є “несвіжими”. Їх і символізують ці ялинки. Так само, як українці вже давно винесли новорічні ялинки із своїх домівок, так і ми закликаємо народних депутатів не голосувати за жодну із трьох кандидатур, термін голосування за яких сплив дев'ять місяців тому. Вкотре звертаємося до парламентарів із пропозицією перезавантажити обрання Уповноваженого Верховної Ради з прав людини і оголосити новий конкурс - прозорий і відкритий, за участю міжнародних і національних правозахисних організацій, як це передбачають Паризькі принципи”, – заявила голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик.

Вона також додала, що посада Уповноваженого з прав людини стала заручницею політичних торгів між БПП і “Народним фронтом”, а голосування відбувається за "партійними квотами" в обмін на голоси за голову Національного банку України. Це, наголосила Тетяна Печончик, неприпустимо, адже омбудсман має бути незалежним від політиків та давати безкомпромісні оцінки тому, що відбувається з правами людини в країні.

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко також звернув увагу на маніпуляції з процедурою обрання Уповноваженого та конфлікт двох законодавчих норм, одна з яких вимагає відкритого голосування за омбудсмана, а інша – таємного.

“Відбулись суттєві зміни у процедурі обрання - замість таємного голосування бюлетенями, під час якої жоден із зазначених кандидатів не набирав потрібної для обрання на посаду кількості голосів, було запропоновано голосувати відкрито, щоб можна було проконтролювати виконання поставленого завдання зібрати голоси за конкретного кандидата. Вже лише ця зміна в процедурі вимагає визнати процес, який триває вже понад десять місяців, нелегітимним і припинити його”, – сказав Павліченко.

Учасники акції заявили, що готові допомогти депутатам відібрати гідні кандидатури на посаду Уповноваженого, номінувати у конкурсну комісію представників правозахисного середовища та розробити критерії конкурсної процедури з урахуванням міжнародного досвіду роботи національних інституцій із захисту прав людини, зокрема з дотриманням Паризьких принципів.  

Liked the article?
Help us be even more cool!