ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники та медійники закликають Раду не голосувати за досудове блокування сайтів

05.07.2018, 10:18
Фото - detector.media

Громадські організації вимагають від депутатів Верховної Ради України не голосувати за законопроект №6688 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері”, внесений у порядок денний на голосування 5 липня. Про це йдеться в спільній заяві правозахисних та медійних організацій.

Автори звернення вважають, що цей законопроект “грубо порушує права людини та національне законодавство, включно з Конституцією України”.

При цьому експерти підтримують бажання авторів законопроекту врахувати вимоги Європейської конвенції щодо свободи вираження поглядів, проте зауважують, що виправити всі недоліки законопроекту до другого читання буде практично неможливо, адже Регламент Верховної Ради суттєво обмежує можливості внесення пропозицій та поправок до законопроекту, прийнятого за основу.

Крім цього, йдеться у зверненні, така процедура не забезпечить належного обговорення цього законопроекту із експертами та правозахисниками.

“Зважаючи на це, законопроект №6688 в запропонованій редакції має бути відхилений або щонайменше повернутий ініціаторам на доопрацювання, із залученням всіх зацікавлених сторін, для врахування вимог національного законодавства та міжнародних стандартів прав людини”, - йдеться в заяві.

Раніше Коаліція “За вільний інтернет” підготувала юридичний аналіз законопроекту 6688 та назвали 5 основних загроз, які він становить:

  1. Законопроект надає владі можливість обмежити на невизначений період доступ до будь-якого веб-сайту через занадто широке визначення підстав для блокування та відсутність дієвих механізмів контролю.
  2. Дублює підхід Росії щодо ведення реєстру заборонених сайтів, на підставі якого провайдери і хостери зобов’язані закрити доступ до такого ресурсу.
  3. Дозволяє продовжити блокування сайтів на підставі Закону України “Про санкції”, що суперечить Конституції України та міжнародному праву прав людини.
  4. Зобов’язує провайдерів за власні кошти встановити спеціальні засоби для блокування, технічні характеристики яких будуть визначені лише після ухвалення закону, за участю СБУ. За будь-яке порушення вимог провайдерам загрожує штраф - 1% річного доходу.  
  5. Наділяє СБУ неконтрольованими повноваженнями у сфері нагляду за виконанням вимог по блокуванню сайтів, що може призвести до зловживань та тиску на будь-яких суб’єктів Інтернет-ринку України.

Не голосувати за законопроект 6688 депутатів закликають:

Коаліція “За вільний Інтернет”:

  • ГО “Платформа прав людини”
  • ГО “Лабораторія цифрової безпеки”
  • ГО “Центр інформації про права людини”
  • ГО “Кримська правозахисна група”
  • Представництво Freedom House в Україні
  • Надія Бабинська
  • Микола Костинян

А також:

ГО “Інститут масової інформації”

ГО “Академія української преси”

Національна спілка журналістів України

ГО “Детектор медіа”

ГО “Інформаційна безпека”

ГО “Український інститут з прав людини”

ВГО “Інститут Республіка”

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Восток SOS

ГО “Інститут розвитку регіональної преси”

Громадський холдинг "Група впливу"

ГО “Центр громадянських свобод”Український незалежний центр політичних дослідженьОсвітній дім прав людини в ЧерніговіГО “Донецький інститут інформації”ГО “Центр UA”

Нагадаємо, 4 липня Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки підтримав законопроект №6688 про досудове блокування сайтів. Під час засідання депутати заявили, що законопроект має бути ухвалений у першому читанні, а вже потім до нього пропонується вносити зміни для узгодження з вимогами Європейської конвенції та практики Європейського суду з прав людини.  

Потім проект закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері” було внесено до порядку денного парламенту на голосування 5 липня.

Як повідомляв ІМІ, 12 липня 2017 року народні депутати, члени Комітету з питань національної безпеки й оборони Іван Вінник (“Блок Петра Порошенка”), Дмитро Тимчук (“Народний фронт”) і Тетяна Чорновол (“Народний фронт”) зареєстрували законопроект №6688 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері”, який має на меті узаконити можливість тимчасового блокування доступу до інформаційних ресурсів і сервісів в інтернеті за рішенням не лише суду, а й прокурора, слідчого та Ради національної безпеки і оборони України.

Liked the article?
Help us be even more cool!