ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники і журналісти вимагають негайного звільнення журналіста з Криму Нарімана Мемедемінова

23.03.2018, 12:29
Фото - Фейсбук "Кримська солідарність" / Радіо Свобода

Правозахисники і журналісти вимагають від Росії та окупаційної влади Криму негайного звільнення кримського громадського журналіста Нарімана Мемедемінова, якого 22 березня затримали співробітники силових відомств Росії та помістили в ізолятор тимчасового тримання у Сімферополі. Про це йдеться у заяві організацій та журналістів, оприлюдненій на сайті КримSOS.

У заяві зазначено, що окупаційна влада системно переслідує активістів та журналістів на півострові. Зокрема, у заяві наводиться перелік випадків таких переслідувань.

Правозахисники та журналісти нагадують, що до будинку Мемедемінова в селі Холмовка Бахчисарайського району силовики увірвалися близько 6 години ранку. Його повалили його на підлогу, надягли наручники, дружину і маленьких дітей залишили в іншій кімнаті. Представники силових структур провели в будинку обшук, вилучили телефони і техніку у журналіста та його дружини. Після незаконного обшуку та затримання, а потім слідчих дій в Управлінні Федеральної служби безпеки, Мемедемінова помістили в ізолятор тимчасового тримання.

Затриманому пред'явлено звинувачення за ч. 2 ст. 205 Кримінального кодексу РФ (публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, вчинені з використанням мережі Інтернет). 23 березня відбудеться суд щодо обрання запобіжного заходу.

“Дані незаконні дії окупаційної влади і системне переслідування активістів та журналістів на півострові (незаконні обшуки, довільні затримання, допити, адміністративні арешти і конфіскація електронних пристроїв) викликають особливе занепокоєння у зв'язку з тим, що в умовах відсутності незалежних ЗМІ в Криму цивільні журналісти є єдиними, хто надає об'єктивну інформацію. Цивільні журналісти присутні під час обшуків, арештів і судових засідань, документують і інформують про порушення прав людини”, - йдеться у заяві.

Заявники закликають Російську Федерацію і окупаційну владу в Криму негайно припинити переслідування громадського журналіста та активіста, представника руху “Кримська солідарність” Нарімана Мемедемінова і звільнити його з-під варти, а також провести незаангажоване розслідування незаконного затримання.

Також правозахисники та журналісти закликають припинити переслідування громадських журналістів, включаючи адміністративні арешти, обвинувачення кримінального характеру, конфіскацію майна та інші репресії, а також забезпечити всі гарантії, які надаються професійним журналістам.

Також вони закликають провести оперативне, ефективне і неупереджене розслідування незаконного затримання і будь-яких форм фізичного насильства щодо цивільних журналістів у Криму, забезпечити притягнення винних до відповідальності, а також вжити всіх необхідних заходів для запобігання подібних нападів у майбутньому.

Крім того, заявники вимагають гарантувати безперешкодний доступ у громадські місця, місця скоєння правопорушень, а також надати можливості для здійснення професійної діяльності незалежних журналістів у Криму, з метою забезпечення свободи слова, свободи доступу до інформації та свободи її поширення.

Від міжнародного співтовариства автори заяви вимагають надати підтримку в забезпеченні свободи вираження думок і права на інформацію цивільних журналістів у Криму, а також людей, що проживають на півострові.

“Чинити тиск на Російську Федерацію і окупаційну владу в Криму, щоб зупинити переслідування громадських журналістів і простежити за забезпеченням безперешкодного виконання функції громадського спостерігача без втручання в їх свободу вираження; забезпечити необхідний захист тих цивільних журналістів, які стали жертвами репресій, і надати підтримку в професійній діяльності цивільних журналістів у Криму. Ми також закликаємо міжнародні засоби масової інформації підтримати цивільних журналістів як колег у ситуаціях, коли вони стають жертвами репресій і переслідувань”, - йдеться в заяві.

Заяву підписали:

Центр інформації з прав людини

Медійна ініціатива за права людини

КримСОС

Айдер Муждабаев, заступник генерального директора телеканалу ATR

Осман Пашаєв, виконавчий продюсер UA: Крим.

Liked the article?
Help us be even more cool!