ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисні організації у відкритому листі закликали владу розслідувати напад на Шабуніна

19.07.2018, 18:58
Фото – Радіо Свобода

Правозахисники зазначили, що відкритий лист адресовано Президенту України Петру Порошенку, генеральному прокурору України Юрію Луценку, голові Національної поліції України Сергію Князєву, голові Служби безпеки України Василю Грицаку, Конституційному суду України, Верховній Раді України, Уповноваженому Верховної ради України з прав людини Людмилі Денісовій, Управлінню Верховного комісара ООН з прав людини, Урядам країн Європейського Союзу, США, Канади, повідомляє “Детектор медіа".

Текст листа розміщено на сайті Центру інформації про права людини.

"Напад на Віталія Шабуніна та серія атак на інших активістів, що протистоять корупції та організованій злочинності, які у переважній більшості випадків лишаються безкарними, дискредитаційні кампанії проти активістів у ЗМІ й соціальних мережах, сфабриковані і політично мотивовані кримінальні справи, а також погіршення законодавства у сфері свободи асоціацій в Україні є надзвичайно тривожною тенденцією. Це свідчить про системний і багатоплановий наступ з боку влади на ту частину громадянського суспільства, яка послідовно і безкомпромісно протидіє корупції. Із заявою на захист антикорупційних активістів в Україні у листопаді 2017 року виступили півсотні громадських організацій країн Європи та США", – йдеться в заяві.

Правозахисники наголосили, що "діяльність активістів, які протистоять корупції та організованій злочинності, має критичне значення для впровадження демократичних змін в Україні та реформування на шляху європейської інтеграції".

У листі правозахисники закликають правоохоронні органи:

забезпечити швидке, повне та неупереджене розслідування факту нападу на голову Центру протидії корупції Віталія Шабуніна та притягнути винних осіб до відповідальності, вжити всіх необхідних заходів, щоб запобігти новим нападам;

негайно припинити політично мотивоване кримінальне переслідування Віталія Шабуніна, Олександри Устінової та Центру протидії корупції і утриматися від подальших переслідувань;

у подальшому — належним чином гарантувати безпеку учасникам мирних зібрань під час їх проведення;

Конституційний суд України:

розглянути конституційні подання щодо неконституційності електронного декларування для громадських активістів, подані Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, а також групою народних депутатів;

Верховну Раду України:

скасувати законодавчі норми щодо е-декларування для громадських активістів, що здійснюють свою діяльність в сфері протидії корупції; утриматись від прийняття нових законодавчих актів, які можуть погіршувати умови роботи громадських об'єднань;

Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:

взяти під контроль розслідування нападу на Віталія Шабуніна; створити систему оперативного реагування Офісу Уповноваженого ВР з прав людини на випадки переслідування громадських активістів;

Президента України:

відкрито засудити випадки фізичного насильства та дискредитаційні кампанії, спрямовані проти антикорупційних активістів та громадських організацій, які протидіють корупції;

Міжнародні організації та уряди демократичних країн:

здійснювати тиск на українську владу задля покращення загальної ситуації щодо діяльності антикорупційних активістів та організацій громадянського суспільства в Україні, зокрема щодо ефективного розслідування нападів і уникнення безкарності, скасування дискримінаційного законодавства та припинення переслідування антикорупційних активістів за сфабрикованими та неправдивими звинуваченнями.

Під відкритим листом підписалися:

Центр інформації про права людини

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Український інститут прав людини

Центр громадянських свобод

Фундація Відкритий Діалог

ГО "Народний Захист"

Інститут масової інформації

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Харківська обласна фундація "Громадська альтернатива"

ГО "МАРТ"

Центр "Наш світ"

Платформа прав людини

ГО "Черкаський правозахисний центр"

ГО Truth Hounds

Донецький інститут інформації

ГО "КиївПрайд"

ГО "КримSOS"

ГО "Ти потрібен Україні"

БФ "Восток-SOS"

ГО "Народна дія Львів"

Кримськотатарський Ресурсний Центр

Молодіжна організація "СТАН"

ВГО "Українське Піратське Співтовариство"

Нагадаємо, 17 липня громадські організації Центр протидії корупції, Автомайдан та ініціатива Небайдужі організували та провели акцію із закликом звільнити керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назара Холодницького через закриття кримінального провадження, яке стосувалось сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова — Олександра та екс-заступника міністра Сергія Чеботаря.

Під стінами САП проходили ще два протести. Один із них, за повідомленням Центру протидії корупції (ЦПК), був організований за участю політика Іллі Ківи – колишнього радника на громадських засадах голови МВС Арсена Аваков.

Ще одну акцію, як зазначає Реанімаційний пакет реформ (РПР), організував Всеволод Філімоненко, який називає себе журналістом та наразі судиться з Віталієм Шабуніним.

Під час акції Віталій Шабунін зазнав нападу, його облили зеленкою. Лікарі діагностували у нього хімічний опік очей. РПР підкреслює, що присутні на місці подій поліцейські не вжили достатніх заходів для того, щоб забезпечити безпеку учасників акції, через що Віталій Шабунін і зазнав нападу.

Коаліція громадських організацій Реанімаційний Пакет Реформ закликала органи правопорядку забезпечити швидке, повне та неупереджене розслідування факту нападу на Шабуніна.

 18 липня генеральний прокурор України Юрій Луценко доручив Прокуратурі Києва переглянути кваліфікацію подій під час акції біля САП 17 липня та зареєструвати кримінальне провадження. Як повідомили пізніше у ГПУ, було зареєстровано два кримінальних провадження за попередньою кваліфікацією ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України (“Хуліганство”).

Liked the article?
Help us be even more cool!