ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правоохоронці викрили хакерів, які завдали провідним світовим компаніям збитків на 3 млрд грн

Українські правоохоронці спільно з іноземними колегами викрили членів міжнародної хакерської групи, які атакували провідні світові компанії та завдали збитків на понад 3 мільярди гривень. Про це повідомляється на сайті кіберполіції.

Починаючи з 2018 року хакери за допомогою розроблених ними вірусів-шифрувальників атакували сервери провідних світових компаній Франції, Норвегії, Німеччини, Нідерландів, Канади та США. 

Хакери зламували облікові записи працівників підприємства-жертви, використовуючи інформацію з відкритих джерел та методи соціальної інженерії. Із привласнених акаунтів хакери розповсюджували шкідливий програмний код у корпоративній екосистемі. У такий спосіб вони отримували доступ до серверів та викрадали з них інформацію. Після цього дані на комп’ютерах жертв зашифровувались і робилися непридатними для використання. За дешифрування інформації хакери вимагали мільйонні виплати в криптовалюті.

Для отримання викупу хакери підшукували так званих дропів із криптогаманцями та розподіляли суму між іншими членами угруповання.

Встановлено, що за кілька років злочинної діяльності зловмисники зашифрували понад 1000 серверів світових підприємств та спричинили збитків на суму в понад 3 млрд грн.

Для знешкодження угруповання та аналізу цифрових даних до Києва прибули більш ніж 20 правоохоронців з Норвегії, Франції, Німеччини та Федерального бюро розслідувань США. На території Нідерландів Європол створив спеціальну робочу групу та VCP (Віртуальний командний пункт) для невідкладного аналізу інформації, отриманої під час проведення слідчих дій на території України.

Правоохоронці ідентифікували 32-річного лідера хакерського угруповання та його чотирьох найактивніших спільників. Було проведено понад 30 санкціонованих обшуків у приміщеннях та автомобілях фігурантів на Київщині, а також у Черкаській, Рівненській та Вінницькій областях.

Було вилучено комп’ютерну техніку, автомобілі, банківські та сім-картки, “чорнові” записи, а також десятки електронних носіїв інформації та інші докази протиправної діяльності. Зокрема, майже 4 мільйони гривень та криптовалютні активи. Розв'язується питання про арешт вилученого майна.

Слідчі Головного слідчого управління Нацполіції відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (“Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж”), ч. 2 ст. 361-1 (“Створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут”), ч. 4 ст. 189 (“Вимагання”) Кримінального кодексу України. Трьом фігурантам повідомлено про підозру.

Тривають слідчі дії з метою встановлення місця перебування інших членів угруповання.

Liked the article?
Help us be even more cool!