ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правоохоронці відкрили справу про дезертирство через СЗЧ Сергія Гнезділова

Сергій Гнезділов. Фото – Facebook-сторінка Сергія Гнезділова

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження за статтею про дезертирство через самовільне залишення частини бійцем 56 окремої мотопіхотної Маріупольської бригади, ведучим Сергієм Гнезділовим.

Про це hromadske повідомила речниця столичної прокуратури Надія Максимець.

За її словами, через можливе порушення порядку проходження військової служби внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Правоохоронці вважають, що вчинок військового має ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ст. 408 Кримінального кодексу України – дезертирство.

В умовах воєнного стану дезертирство карається позбавленням волі на строк від 5 до 12 років. Однак у вересні Президент України підписав закон, який звільняє від відповідальності військових за перше дезертирство або самовільне залишення частини, якщо вони повернулися на службу.

Водночас, як повідомило джерело Інтерфакс-Україна в правоохоронних органах, Гнезділов не має жодного процесуального статусу, йому не повідомляли про підозру. 

“Наразі він перебуває на лікарняному, термін якого закінчується найближчим часом. Якщо протягом трьох днів після цього він не прибуде на місце служби, ухвалюватимуть подальші процесуальні рішення”, – пояснив співрозмовник.

Він додав, що справу відкрила 23 вересня Донецька спеціалізована прокуратура у сфері оборони за результатами моніторингу мережі Інтернет. Наразі її передають для розслідування за підслідністю.

Передісторія

Як повідомляв ІМІ, 21 вересня військовий Сергій Гнезділов написав у Facebook, що самовільно залишив частину, щоб привернути увагу до потреби встановити терміни служби для мобілізованих.

У 56 окремій мотопіхотній бригаді (ОМПБр), де служить Сергій Гнезділов, призначили службове розслідування та заявили, що він “вчинив дії, які містять ознаки кримінального правопорушення”. 

Сергій Гнезділов – український військовий, громадський активіст та учасник російсько-української війни. Він пішов добровольцем до Збройних сил України у 2019 році, взявши академвідпустку під час навчання на кафедрі журналістики у Львівській політехніці.

Гнезділов брав участь у боях на Донеччині, включно з Пісками та Бахмутом. Також він є засновником культурного фестивалю “ВиделкаFest” у своєму рідному місті Вилкове на Одещині та ведучим подкасту від hromadske “++ подкаст”, де говорить з військовими та порушує питання мілітаризації суспільства.

Liked the article?
Help us be even more cool!