ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Керівна партія Грузії внесла пакет законопроєктів проти ЛГБТ

У Грузії депутати від керівної партії “Грузинська мрія” планують ухвалити до кінця весняної сесії парламенту 19 законів під загальною назвою “проти ЛГБТ-пропаганди серед неповнолітніх та для захисту сімейних цінностей”. 

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на речника парламенту Шалву Папуашвілі.

За його словами, один із законопроєктів встановить у Грузії нове державне свято – “День святості сім'ї”, яке щорічно відзначатиметься 17 травня. Цього дня у світі відзначається День боротьби проти гомофобії та трансфобії.

Іншими законопроєктами передбачено заборону на будь-яке обмеження в державних установах та приватних компаніях вільного використання термінів “мама” й “тато”. 

Крім того, спеціальна комісія стежитиме за тим, щоб у будь-яких мистецьких творах, зокрема літературі, фільмах, спектаклях чи малюнках, автори не пропагували “одностатеві стосунки чи інцест”. Відповідний контент негайно вилучатиметься або заборонятиметься до показу та розповсюдження.

“Марші гідності”, тобто ходи представників ЛГБТ, які щоразу за минулі роки наштовхувалися в Грузії на запеклий опір релігійних фанатиків та супроводжувалися насильством, відтепер будуть офіційно заборонені законом як “ті, що пропагують ЛГБТ-спосіб життя”.

Також окремим законопроєктом забороняється “реєстрація будь-яких відносин, альтернативних подружжю”, крім “союзу між чоловіком та жінкою”. Відповідну поправку до конституції “Грузинська мрія” внесла ще 2017 року.

Крім того, окремим законопроєктом забороняються “будь-які медичні маніпуляції щодо зміни статі”, а громадянам ставиться в обов'язок вказувати в документах стать, що відповідає їхньому “генетичному профілю”. Одностатеві пари не зможуть реєструвати свою спілку та виховувати дітей.

Шалва Папуашвілі нагадав, що в Грузії з ініціативи керівної партії вже протягом кількох місяців обговорюються конституційні зміни аналогічного змісту. 

Як зазначає Радіо Свобода, для ухвалення конституційних поправок керівної партії навряд чи вистачить голосів у парламенті. Для цього необхідно три чверті облікового складу депутатів. Закони ж ухвалюються простою більшістю голосів.

Опозиція не бере участі в обговоренні конституційних поправок, так само як і законодавчого пакета проти ЛГБТ, називаючи ініціативу влади “надуманою” та “неактуальною”.

Радіо Свобода зауважує, що з огляду на ставлення до проблеми значної частини грузинського суспільства опозиційні прозахідні партії наразі утримуються від надто активних протестів – на відміну від протестів проти нещодавно ухваленого закону про так званих “іноземних агентів”.

Дисидент радянської доби, літератор Леван Бердзенішвілі в коментарі виданню зазначив, що “грузинське суспільство значно подорослішало і наблизилося до європейського розуміння толерантності”.

“Не дуже багато хто схвалить у нашій країні таке мракобісся, як вилучення з бібліотек або фільмотек перлин світової культури відповідного змісту”, – зазначив Бердзенішвілі. Він упевнений, що ініціювання “пакета проти ЛГБТ” не що інше, як “передвиборча одноходівка” керівної партії з метою заручитися голосами “тих, хто ментально та культурно залишився в минулому”.

Liked the article?
Help us be even more cool!