ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Повідомлено про підозру жительці Бердянська, яка створила телеграм-канал "Жена пленного ВСУ"

Марина Ашифіна. Фото – російське пропагандистське видання РИА Новости
Марина Ашифіна. Фото – російське пропагандистське видання РИА Новости

Жителька окупованого міста Бердянськ Запорізької області Марина Ашифіна підозрюється в злочинах проти національної безпеки, про це з посиланням на Офіс генпрокурора, повідомляє “Судовий репортер”.

До повномасштабного вторгнення Ашифіна жила в Бердянську. Там її чоловік Павло Ашифін проходив військову службу в 501 батальйоні морської піхоти 36 бригади як матрос і механік-водій. У квітні 2022 року він здався в полон. Згодом його відпустили без процедури обміну.

Марина Ашифіна після цього дала інтерв'ю пропагандистам “Россия-1 та державному інформагентству РИА Новости. У них розповідала про військовополонених Збройних сил України, їхні зустрічі з рідними та подальше звільнення.

У липні 2022-го вона створила телеграм-канал “Жена пленного ВСУ” і акаунт в інстаграмі missis ashifina. На цих інтернет-ресурсах вона поширює свої виступи й інтервʼю в пропагандистських ЗМІ із закликами до підтримки окупантів і представників окупаційної адміністрації. Зокрема, Ашифіна схвально відгукується про співпрацю з так званою “омбудсменкою ДНР” Дарʼєю Морозовою.

22 вересня 2023 року Ашифіна опублікувала у своєму телеграм-каналі розмову з полоненим українським військовим, яку вона провела спільно з російським пропагандистом. Спілкуючись із полоненим, Ашифіна пропагувала думку, що військовий має відмовитися від патріотизму й українського громадянства на користь російського, адже Україна нібито не хоче обмінювати полонених. 

Крім того, за допомогою уточнювальних запитань щодо так званої “ДНР” Ашифіна підвела військовополоненого до бажаної відповіді, а саме, що окуповані території України з квазідержавним утворенням “ДНР” були названі “Російською Федерацією”.

Також вона поширила інтервʼю за її участю телеканалу “Россия-24” під назвою “Новые русские, почему украинские военнопленные хотят остаться в России”.

В інтервʼю Ашифіна заявила: “Всі хлопці, які поверталися з полону, всіх повертали назад на передову. Ну і зараз, власне, відбувається те саме. З Пашиного батальйону, де він служив, обміняли в районі 30 людей, із 270, на секунду. І вони всі на передовій… Вони знайшли Пашу, встановили його місце утримання… якщо він не причетний до злочинів, звірств тощо, то його звільнити…” 

Розповідаючи про свою псевдоволонтерську діяльність, Ашифіна назвала окуповані Маріуполь і Бердянськ новими територіями РФ.

Ашифіну підозрюють за трьома статтями:

  • інформаційна співпраця з державою-агресором (ч. 1 ст. 111-1 ККУ),
  • розповсюдження матеріалів із закликами до незаконної зміни меж території і кордону України (ч. 1 і 2 ст. 110 ККУ),
  • поширення матеріалів, у яких заперечується збройна агресія РФ проти України (ч. 2 ст. 436-2 ККУ).

З публікацій в інстаграмі зрозуміло, що Ашифіна з чоловіком і сином живе в Москві. Колишній український військовий Ашифін сфотографувався у футболці “Русское ополчение”. 

У вересні 2023 року Ашифіна виклала пост з окупованого Донецька, що давно шукала іноземних журналістів, які висвітлили б їхню історію, і турецькі та італійські журналісти начебто записали з ними інтервʼю. 

Як повідомляв ІМІ, російська пропаганда поширює фейки про нібито поділ військовополонених на категорії або ж про небажання України звільняти з російського полону окремих захисниць та захисників.

Liked the article?
Help us be even more cool!