ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поширював пропаганду та виправдовував війну: Естонія оголосила дипломата РФ персоною нон грата

24.03.2023, 13:11

Естонія оголосила персоною нон грата та висилає з країни співробітника посольства Російської Федерації: цей дипломат брав активну участь у підриві безпеки та конституційного ладу Естонії.

Про це повідомляє естонський державний мовник ERR з посиланням на МЗС країни.

"Сьогодні, 24 березня, Міністерство закордонних справ Естонії викликало тимчасового повіреного в справах посольства Російської Федерації і вручило дипломатичну ноту про те, що співробітника російського посольства з дипломатичним статусом оголошено персоною нон грата", – йдеться в заяві МЗС Естонії.

За повідомленням зовнішньодипломатичного відомства, діяльність цієї людини в Естонії суперечила Віденській конвенції про дипломатичні зносини, тому вона має залишити Естонію не пізніше ніж 29 березня.

"Цей дипломат брав безпосередню та активну участь у підриві безпеки та конституційного ладу Естонії, поширенні пропаганди, яка виправдовує військові дії Росії та займався розколом суспільства Естонії", – наголосили в МЗС.

Пізніше міністр закордонних справ Урмас Рейнсалу розповів ERR, що йдеться про консула Олександра Савінова. Те, що саме він робив, Рейнсал розкривати не став.

"Саме по собі це не означає, що Росія не має права скерувати на його місце нового дипломата, щоб кількість дипломатів відповідала граничній кількості співробітників посольства, тобто восьми. Такий зараз стан речей. Росія застосує свій вплив і гібридні атаки проти всіх країн, і в інтересах безпеки Естонії їм перешкоджати. Зокрема, перешкоджати й тим атакам, які проводяться під прикриттям формального статусу дипломата", – зазначив Урмас Рейнсалу.

МЗС РФ на своєму офіційному сайті поки не відреагувало на рішення естонської влади.

Нині Естонія не має свого посла в Москві, а Росія не має посла в Таллінні.

Liked the article?
Help us be even more cool!