ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Порошенко закликав Раду скасувати е-декларування для громадських активістів

07.09.2017, 12:10
Фото - Василій Артюшенко, ZN.UA

Президент України Петро Порошенко закликав Верховну Раду якомога скоріше ухвалити внесений ним законопроект про скасування електронного декларування для громадських активістів. Про це він сказав 7 вересня під час свого щорічного звернення до депутатів у парламенті, повідомляє “Українська правда”.

“У липні я вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроект про скасування електронного декларування для громадських активістів. Просив би підтримати його, щоб справа не виглядала так, нібито президент - хороший, а депутати - не дуже”, - заявив глава держави.

Він визнав, що запровадження такого декларування було “нашою спільною помилкою”.

“А помилки треба виправляти”, - наголосив Порошенко.

Як повідомляв ІМІ, 7 вересня правозахисні організації випустили заяву з вимогою до Верховної Ради негайно відхилити законопроекти №6674 та №6675 від 10 липня 2017 року, а до Президента України –  виконати свою обіцянку щодо скасування змін до антикорупційного законодавства від березня 2017 року.

30 березня в Україні набув чинності закон про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про запобігання корупції”, згідно з яким члени антикорупційних громадських організацій зобов’язані подавати електронні декларації.

27 березня Президент України Петро Порошенко підписав закон про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про запобігання корупції”, згідно з яким члени антикорупційних громадських організацій зобов’язані подавати електронні декларації.

27 березня Президент Петро Порошенко повідомив представникам громадських організацій, з якими провів зустріч, що планує підписати закон про внесення змін до е-декларування, але хоче створити робочу групу, яка перегляне суперечливі правки до нього.

Закон розкритикували низка країн (зокрема, КанадаСША, ЄС) та неурядових організацій Freedom House, Міжнародний фонд “Відродження”Human Rights WatchРеанімаційний Пакет РеформУкраїнська Гельсінська спілка з прав людиниІнститут масової інформації.

Міжнародний фонд “Відродження” повідомив про скоординовану інформаційну кампанію проти громадських експертів, що працюють у сфері антикорупційної політики, насамперед – керівників ГО “Центр протидії корупції”. Фонд вимагає від влади зупинити порушення прав людини та поважати приватне і сімейне життя.

8 липня Президент подав на розгляд Верховної Ради проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів та до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги.

Глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив, що законопроекти подано в неприйнятній редакції, оскільки «запропоновані норми запроваджують додаткову форму податкового звітування для ГО і дають фіскалам повний ручний контроль за діяльністю неприбуткових організацій».

Виконавчий директор громадської організації «Transparency International Україна» Ярослав Юрчишин зауважив, що запропоновані Президентом законопроекти потребують доопрацювання з боку громадськості та експертів.

10 липня у Верховній Раді було зареєстровано тексти двох законопроектів Президента України про внесення змін до деяких законодавчих актів та до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги.

11 липня Верховна Рада на своєму пленарному засіданні не включила обох законопроектів до порядку денного поточної сесії Верховної Ради – для цього не вистачило голосів у залі.

Liked the article?
Help us be even more cool!