ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Порошенко підписав закон, яким Рада розширила заборону на російські фільми

21.04.2016, 10:50

Президент України Петро Порошенко підписав закон України “Про кінематографію” (щодо фільмів держави-агресора). Відповідний закон з підписом президента повернуто до парламенту 20 квітня, повідомляє 5 канал.

Згідно з цим законом, в Україні забороняється транслювати фільми, вироблені фізичними та юридичними особами держави-агресора та вироблені або вперше опубліковані (оприлюднені) після 1 січня 2014 року. В попередній редакції закону заборона стосувалася тільки “вироблених” після 1 січня 2014 року фільмів, а не “оприлюднених”.

“Працівники індустрії зазначають, що процес виробництва фільму є дуже довготривалий, в жодному нормативно-правовому акті не визначено, коли фільм вважається “виробленим”. Крім того, перевірити момент завершення виробництва практично неможливо - виробник може підготувати будь-які документи, які будуть підтверджувати, що фільм вироблений у будь-якому “потрібному” році. В той же час, в титрах фільму відповідно до законодавства зазначається рік першого опублікування (оприлюднення) твору. Тому зазначені зміни спрямовані на приведення норми у відповідність із традиційним в авторському праві підходом до ідентифікації “віку” фільму”, – йдеться у пояснювальній записці.

Як повідомляв ІМІ, 29 березня Верховна Рада проголосувала за законопроект №3359 про внесення змін до Закону України “Про кінематографію” (щодо фільмів держави-агресора). Законопроектом заборонено транслювати фільми держави-агресора, вироблені та (або) вперше оприлюднені після 1 січня 2014 року.

Законопроектом викладено частину другу статті 15-1 Закону “Про кінематографію” у такій редакції:

“Передбачена частиною першою цієї статті заборона розповсюдження і демонстрування фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів  держави-агресора та їхніх окремих дій, поширюється на розповсюдження та демонстрування будь-яких фільмів незалежно від країни походження, виробництва після 1 серпня 1991 року. Заборона трансляції фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора, які не містять популяризації або пропаганди, передбачених попереднім реченням органів та дій, поширюється на фільми, вироблені та (або) опубліковані (оприлюднені) після 1 січня 2014 року”.

4 червня 2015 року набув чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України”, яким заборонено розповсюдження і демонстрування фільмів, що містять популяризацію органів держави-агресора.

Законом забороняється розповсюдження і публічне демонстрування фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами РФ, а також фільмів, що пропагують (включаючи подання позитивної інформації) діяльність правоохоронних органів, збройних сил, інших військових чи силових формувань РФ або окремих представників, та фільмів, сюжет яких прямо чи опосередковано пов'язаний із діяльністю зазначених органів чи формувань. При цьому названа заборона не поширювалася на фільми, що вироблені до 1 січня 2014 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!