ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Понад 9 тис. письменників закликають розробників ШІ до сумлінного використання їхніх текстів

Фото – cedia.edu.ec
Фото – cedia.edu.ec

Понад 9 тисяч письменників підписали відкритий лист, адресований керівництву компаній OpenAI, Meta, Microsoft та інших з вимогою добропорядного користування авторськими творами під час використання штучного інтелекту (ШІ). Звернення опублікували на сайті Гільдії авторів США, повідомляє Читомо.

Автори вимагають, щоб компанії:

  • використовували матеріали з їхніх книжок та публікацій через ШІ лише за попередньою згодою;
  • зазначали авторів, чиї матеріали вони використовують для генерації тексту чи інших запитів через ШІ;
  • оплатили авторам використання їхніх матеріалів.

Зокрема, лист підписали такі письменники, як Маргарет Етвуд, Нора Робертс, Ден Браун, Дженніфер Іган, Луїз Ердріх, Джеймс Паттерсон, Сюзанна Коллінз, Селесте Інґ, Лі Мін-Джин, Ендрю Соломон та інші. Долучитися до підписантів листа можна за посиланням.

Окрім того, Гільдія авторів пропонує створити колективну ліцензію, згідно з якою колективна управлінська організація ліцензуватиме права від імені авторів, домовлятиметься про справедливі гонорари з компаніями штучного інтелекту, а потім розподілятиме ці виплати між авторами. Ліцензії стосуватимуться як уже виконаного, так і запланованого в майбутньому використання книжок, статей та інших робіт у системах ШІ.

Президентка Гільдії авторів Майя Шанбхаг Ленг зазначила, що результат штучного інтелекту завжди матиме похідний характер. “ШІ відригує те, що проковтує, тобто роботу людей-письменників. Цілком справедливо, щоб автори отримували винагороду за те, що вони “годують” штучний інтелект. Письменницька робота не може бути використана без згоди, посилання на автора та компенсації. Усі три компоненти обов’язкові”, – сказала вона.

Гільдія авторів США  виступає за захист свободи слова та авторських прав письменників, бореться за справедливі контракти та право отримувати гідну зарплату і забезпечує спільноту для письменників і перекладачів художньої літератури, наукової літератури, поезії та журналістики. Також Гільдія пропонує безкоштовні програми для навчання письменницької справи, а також організовує публічні заходи про літературу США. 

Нагадаємо, нещодавно канадська письменниця Мона Авад і американський письменник Пол Тремблє подали позов проти компанії OpenAI зі звинуваченням у порушенні закону про авторське право і незаконне використання їхніх творів для навчання моделі штучного інтелекту.

Liked the article?
Help us be even more cool!