ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Помста за смерть Навального: хакери викрали базу даних російських в’язнів

01.04.2024, 14:47

У лютому 2024 року, за кілька годин по смерті Олексія Навального, група опозиційних хакерів скористалася зі свого доступу до комп’ютерної мережі, прив’язаної до російської тюремної системи, і розмістила фото Навального на сайті одного з підрядників цієї системи – АТ “Калужское”.

Видання CNN взяло інтерв’ю в хакерів, а також переглянуло скриншоти й дані, що підтвердили цю інформацію.

На зламаному сайті з’явилося фото Навального і його дружини Юлії на політичній акції з підписом: “Хай живе Олексій Навальний!”

Також хакери заявили, що викрали базу даних сотень тисяч російських в’язнів, їхніх родичів і контактів. Зокрема, йдеться про в’язнів Арктичної виправної колонії, де 16 лютого помер Навальний.

Група хакерів, до якої, за їхніми словами, входять як російські експати, так і українці, оприлюднили ці дані, включно з телефонними номерами й електронними адресами в’язнів і їхніх близьких, “з надією, що хтось зможе з ними зв’язатися й допоможе з’ясувати, що сталося з Навальним”, – повідомив CNN один з хакерів, який стверджує, що брав участь у зламі.

Також група отримала доступ до тюремної крамниці, де родичі в’язнів купують для них продукти, і змінила ціни на локшину й тушенину, знизивши їх до одного рубля. Про це свідчать скриншоти й відео, опубліковані хакерами.

За словами згаданого вище члена групи, адміністратору онлайн-крамниці знадобилося кілька годин, щоб помітити, що росіяни купують продукти за безцінь, а програмісти крамниці лише за три дні змогли скасувати знижки, запроваджені хакерами.

Група хакерів надіслала адміністраторам онлайн-крамниці попередження з наказом не видаляти опозиційних дописів із сайту. Коли адміністратори не послухалися, хакери помстилися, знищивши один з їхніх комп’ютерних серверів, заявив член групи, з яким спілкувалися журналісти CNN.

Зокрема, на одному із сайтів крамниці було розміщено повідомлення, автори якого назвалися росіянами-експатами.

“Ми, фахівці-програмісти, виїхали із сучасної Росії. Ми любимо нашу країну й повернемося, коли вона буде вільною від путінського режиму. І ми пройдемо цей шлях до кінця”, – йдеться в дописі від 18 лютого, скриншот якого переглянули CNN.

Том Геґель, експерт і головний дослідник американської кібербезпекової компанії SentinelOne, стверджує, що оприлюднені дані мають усі ознаки автентичності й дійсно походять з тюремної крамниці.

Хакери “вочевидь мали повний доступ, щоб дістати це все. Обсяг наданих скриншотів і даних доволі ґрунтовний”, – зазначає Геґель.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!