ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Польська кіноакадемія вимагає звільнення Олега Сенцова

04.03.2015, 14:15

3 березня під час нагородження Польської кіноакадемії кінематографісти, які були присутні на церемонії, висловили підтримку українському режисерові Олегу Сенцової і зажадали його звільнення. Про це повідомляє LB.ua з посиланням на Human Rights in Ukraine.

На підтримку Сенцова вони підняли картки з написом "Jestem Oleg Sentsov" ("Je suis Oleg Sentsov" - за аналогією з Je suis Charlie).

У заяві на сайті Польської кіноакадемії сказано, що польські кінематографісти продовжать свої дії "на підтримку Олега Сенцова, українського кінорежисера, який перебуває в ув'язненні в Москві за свій протест проти анексії Криму".

У свою чергу Сенцов у своєму листі польському режисеру Агнешці Холланд написав, що він вдячний за підтримку з боку колег і, зокрема, вдячний "полякам, які допомагають Україні в цей складний час і доводять, що вони є справжніми братами".

Члени Польської кіноакадемії закликають своїх колег приєднатися до їх протесту. "Давайте не будемо кидати у в'язницю нашого українського колегу, який хотів мирного життя у своїй країні, де він народився і знімав свої фільми", - йдеться в заяві.

Як повідомляв ІМІ, 10 лютого 2015 року Московський міський суд визнав законним продовження до 11 квітня терміну арешту українському режисерові Олегу Сенцову.
Раніше Лефортовський суд Москви продовжив арешт українському режисерові до 11 квітня 2015 року.
Сенцов був затриманий в Криму співробітниками ФСБ Росії 11 травня 2014 року. З тих пір він перебуває під вартою. Його звинувачують у підготовці терактів у Сімферополі, Ялті та Севастополі з метою дестабілізації політичної ситуації на півострові. Адвокат Сенцова заявляв, що в кримському СІЗО його катували. Режисер провину не визнає. Крім нього, у цій справі заарештовано ще три людини.
Сенцову пред'явили нове обвинувачення за частиною 3 статті 222 Кримінального кодексу Російської федерації (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, вибухових речовин і вибухових пристроїв).
За інформацією захисту режисера, Генпрокуратура Росії визнала подвійне громадянство Сенцова - українського і російського, але судять його, як громадянина Росії.
Звільнити Сенцова закликають багато його колег і правозахисники, які вважають його політичним в'язням. На їхню думку, звинувачення проти нього сфабриковані, а режисер був затриманий за свою громадянську позицію. Сенцов - активний учасник Майдану.

Liked the article?
Help us be even more cool!