ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Польща викликала білоруського дипломата через вирок польській журналістці Ірині Славніковій

04.08.2022, 15:40
Фото – facebook / bajbelarus
Фото – facebook / bajbelarus

Міністерство закордонних справ Польщі викликало 4 серпня тимчасового повіреного в справах Білорусі через засудження напередодні журналістки польського телеканалу TVP Ірини Славнікової до п’яти років ув’язнення.

У міністерстві висловили протест із приводу дій Мінська, а білоруський дипломат назвав дії Варшави втручанням у внутрішні справи Білорусі, повідомляє Укрінформ.

Речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна повідомив, що під час зустрічі з тимчасовим повіреним Сергієм Чесновським порушувалися питання переслідування незалежних журналістів та діячів польської національної меншини в Білорусі, а також нищення польських військових кладовищ.

Ясіна зазначив, що після висловлення Чесновському протесту з приводу засудження журналістки той зазначив, що Варшава втручається у внутрішні справи Білорусі.

“Ми бачимо, як за останні два роки, й особливо останній рік, Білорусь реагує на міжнародні кроки і як складно домовлятися про щось із цим режимом. Його абсолютно не хвилюють ані порушення прав людини, ані його імідж на міжнародній арені”, – сказав Ясіна.

Він додав, що польська сторона представила Мінську свою позицію і зараз зосередиться на боротьбі за Ірину Славнікову та інших незаконно засуджених поляків у Білорусі.

Нагадаємо, 3 серпня суд у Гомелі засудив журналістку Ірину Славнікову, яка 15 років працювала для польського державного телеканалу TVP, на п’ять років колонії. Журналістка разом з чоловіком була затримана торік у жовтні в аеропорту, коли вони поверталися з відпочинку в Єгипті. Спочатку їх затримали на 15 днів за поширення інформації нібито екстремістського характеру в соцмережах. Після ухвалення вироку Славніковій очільник польського уряду Матеуш Моравецький зазначив, що Варшава рішуче відреагує на цей вирок журналістці.

Польсько-білоруські відносини різко погіршилися після президентських виборів у Білорусі в серпні 2020 року. Варшава не визнала перемоги лукашенка і, підтримуючи демократичні перетворення в країні, закликала до перевиборів. Режим лукашенка звинуватив Варшаву в спробі дестабілізації країни й намаганні захопити західні регіони Білорусі. Тоді ж білоруський режим почав активно переслідувати діячів польської національної меншини в країні, сторони обмінялися висиланням дипломатів. Упродовж останніх кількох тижнів у Білорусі зрівняно із землею декілька місць поховань вояків AK. У Польщі висловили протест із цього приводу.

Liked the article?
Help us be even more cool!