ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Політв'язню Кремля Марченку влаштували в колонії інформблокаду – дружина

Українському політв'язню Олександру Марченку, який відбуває строк у виправній колонії суворого режиму №8 в Улан-Уде (Бурятія) і якого вже під час ув'язнення звинуватили ще у "дискредитації армії РФ", влаштували інформаційну блокаду: до нього цього року не доходять листи близьких, і вже півтора року неможливий телефонний зв’язок.

Про це дружина політв'язня Катерина Марченко повідомила Укрінформу.

"Моєму чоловікові влаштували часткову інформаційну блокаду. Вже близько року його листи до мене приходять; а мої, а також інших близьких людей до нього – ні. Мовляв, не пройшли цензуру. Крім того, з квітня 2022 року зробили так, що став неможливим зв’язок у системі "Зонателеком". Навіть поговорити з його матір’ю, в якої погіршився стан здоров’я, Саші не вдалося", – сказала Катерина.

За її словами, в особистій справі Марченка в колонії прибрали позначку про "схильність до суїциду". Але в листопаді 2023 року він дізнався, що в його особистій справі з’явилася відмітка, ніби він вивчає, пропагує, поширює екстремістську ідеологію, так званий АУЕ. ("Арестантский уклад един" – російська кримінальна тюремна субкультура, існування якої російська влада маніпулятивно використовує у своїх цілях).

"Адвокати Олександра зазначають, що прослідковується деяка закономірність між наявністю такої відмітки в справі та подальшим порушенням кримінальної справи за екстремістськими статтями", – сказала дружина політв’язня.

Вона також повідомила, що була спроба завести на Марченка ще одну справу про "дискредитацію російської армії". Цього разу йтися могло вже не про адміністративну, а про кримінальну справу.

"Ця спроба провалилася. Люди, яких планували у свідки, відмовилися давати свідчення", – пояснила Катерина.

За її словами, протягом 2023 року Марченка двічі переводили до різних в’язниць міста Улан-Уде. Спочатку з ВК-8 до ВК-2, де він перебував у єдиному приміщенні камерного типу (ЄПКТ). Потім його повернули до ВК-8, де він знову перебуває в приміщенні камерного типу (ПКТ).

Олександра Марченка 17 грудня 2018 року затримало "МДБ ДНР". Два місяці він перебував у донецькій "Ізоляції", де зазнав тортур. Згодом чоловіка передали представникам ФСБ. 26 листопада 2020 року Марченка, звинуваченого в РФ у "шпигунстві", засудили до 10 років позбавлення волі.

16 листопада 2022 року Верховний суд РФ залишив вирок українському політв'язню без змін.

У січні 2023 року Марченка оштрафували за "публічну дискредитацію російської армії".

Свого часу Марченку видалили щитоподібну залозу, тому для підтримання життєдіяльності йому необхідно регулярно приймати гормональні препарати.

Правозахисний центр "Меморіал" визнав Марченка політв'язнем.

Liked the article?
Help us be even more cool!