ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція закрила справу щодо видавання НСЖУ посвідчень нежурналістам

23.12.2021, 15:17

Поліція закрила кримінальне провадження в справі щодо видавання членських квитків стороннім особам Вінницькою обласною організацією Національної спілки журналістів. Про це повідомляється на сайті НСЖУ.

Так, на запит спілки Нацполіція повідомила, що рішення про закриття кримінального провадження ухвалено на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України – у зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення.

НСЖУ нагадує у своїх заявах, що досудове розслідування щодо “видачі завідомо підробних посвідчень журналіста” (ч. 1. ст. 366 КК України) поліція розпочала після публікації Антона Булгакова, який, на думку НСЖУ, “без жодних коментарів протилежної сторони звинуватив керівництво обласної організації НСЖУ у видачі посвідчень членів організації “нежурналістам”. 

Нагадуємо НСЖУ, що формат блогу є авторським і не передбачає  взяття “коментарів протилежної сторони”. Окрім того, блог опубліковано на сайті ІМІ ще 6 серпня 2021 року, але НСЖУ протягом більш ніж чотирьох місяців не знайшла часу, щоб відреагувати на нього. Натомість організація, яка декларувала “захист свободи слова”, почала чинити публічний тиск і звинувачувати в “доносах” регіонального журналіста, який висловив критику щодо НСЖУ. Водночас ані Антон Булгаков, ані будь-хто з інших представників і співробітників ІМІ не звертався до правоохоронців із заявами про те, що НСЖУ видає посвідчення нежурналістам. Відповідно до статті 214 Кримінального процесуального кодексу, слідчий, прокурор може розпочати кримінальне провадження, зокрема самостійно, якщо вважає, що певна інформація свідчить про скоєння кримінального правопорушення, у тому числі інформація, яку слідчий, прокурор отримали з відкритих джерел, засобів масової інформації, інтернету тощо.

Нагадаємо, що в блозі “Липові” журналісти як загроза свободі слова” вінницький журналіст Антон Булгаков порушив питання видавання журналістських посвідчень НСЖУ стороннім особам. 

Як повідомляв ІМІ, 8 грудня Медіарух виступив проти видавання журналістських посвідчень стороннім особам та закликав провести публічний аудит членства Національної спілки журналістів України.

Раніше регіональні осередки НСЖУ неодноразово видавали посвідчення “Преса” нежурналістам. Такі випадки були зафіксовані, наприклад, у Волинській, Херсонській, Одеській областях (в останньому випадку після розголосу посвідчення відкликали).

Liked the article?
Help us be even more cool!