ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція закрила справу щодо перешкоджання журналістам "Аверсу" співробітниками ТОВ "Цунамі"

04.04.2018, 12:08

Поліція закрила кримінальне провадження щодо перешкоджання журналістам “Аверсу” співробітниками ТОВ “Цунамі” за відсутністю складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 171 ККУ. Про це йдеться у постанові про закриття кримінального провадження Рожищенського відділення поліції Ківерцівського відділу поліції ГУ НП у Волинській області, повідомляє “Детектор медіа”.

У постанові зазначається, що в ході проведеного досудового розслідування допитано потерпілих журналістів, а також двох свідків, які, по суті, підтвердили свідчення потерпілих, однак зазначили, що журналісти зайшли на територію ТОВ “Цунамі” без будь-яких розпізнавальних знаків щодо їхньої належності до ЗМІ та телеканалу “Аверс”, не пред’явивши своїх журналістських посвідчень. Також було встановлено, що їхні посвідчення працівників ДП ТРК “Аверс” на момент проведення зйомки були недійсними, оскільки термін їхньої дії закінчився 31 грудня 2017 року.

Допитані співробітники ТОВ “Цунамі” розповіли слідчим, що дві невідомі їм особи, перебуваючи на території підприємства, без наданого дозволу проводили відеозйомку, що могло негативно вплинути на репутацію та розголошення комерційної таємниці, щодо чого їм було зроблено зауваження.

“Поняття “журналіст” міститься в п. 1 ст. 1 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”, і ця категорія визначається так: штатний або позаштатний працівник телерадіоорганізації, який професійно збирає, одержує, створює і готує інформацію для розповсюдження. Але і для журналістів існують обмеження щодо збирання інформації, зокрема це стосується конфіденційної, службової та таємної інформації… Водночас кожен має право на захист приватної власності, адже воно захищається ст. 41 Конституції України, - йдеться в документі. - Журналіст у своїй діяльності може використовувати лише законні способи отримання інформації, бо зйомки прихованою камерою, записи прихованим диктофоном тощо є спеціальними заходами, які мають право використовувати лише спеціально уповноважені на те органи і лише за наявності рішення суду”.

У постанові резюмується, що не утворюють складу цього злочину дії, які хоча фактично й перешкодили журналістові в його діяльності, але були вчинені на законних підставах, позаяк журналістові було висловлено позицію щодо заборони проведення відеозйомки. Також у документі йдеться, що вартість пошкодженого майна (кріплення надкамерного мікрофона до відеокамери марки Panasonic та флеш-карти – ред.) є недостатньою для кваліфікації діяння за ст. 194 ККУ, адже “шкода, завдана ДП ТРК “Аверс” внаслідок пошкодження майна, була незначною”.

Як повідомляв ІМІ, 26 лютого телеканал “Аверс” заявив про перешкоджання та напад невідомих чоловіків на знімальну групу каналу на території ТзОВ “Цунамі” у місті Рожище (Волинська область). У журналістів відібрали камеру та мобільний телефон, викручуючи руки. При цьому камеру було пошкоджено.

За інформацією каналу, озброєні чоловіки напали на їхню знімальну групу під час проведення відеозйомки в рамках журналістського розслідування про нелегальну вирубку дуба. Журналісти, йдеться у сюжеті, зафіксували на підприємстві сотні дубів без державного маркування.

Виконуючий обов’язки заступника начальника слідчого управління Головного управління Національної поліції у Волинській області Андрій Литвин повідомив, що за заявами журналістів порушено кримінальне провадження за статтею 171 КК України. Також він зазначив, що під час конфлікту журналістів не били і вони не отримали жодних тілесних ушкоджень.

У компанії “Цунамі” спростували звинувачення журналістів на свою адресу, повідомивши, що готують документи для звернення до Комісії журналістської етики, позаяк журналісти вторглися без дозволу і відповідних документів на приватну територію, наражалися там, попри попередження, на небезпеку (працював кран) і зазіхали на комерційну таємницю. У компанії також пообіцяли надати виданню відповідні матеріали, включно з фото і відео.

ТзОВ “Цунамі” написало до Рожищенського відділення поліції ГУ НП у Волинській області заяву про “вчинення групою осіб діянь, що містять ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 162, ч. 1 ст. 231, ч. 1 ст. 293 ККУ”.

Liked the article?
Help us be even more cool!