ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція закрила справу про побиття журналістів “Харьковских известий”: не знайшла складу злочину

14.11.2016, 14:15

Шевченківський відділ Національної поліції в Харківській області через відсутність складу злочину закрив кримінальне провадження за фактом побиття 10 лютого у Харкові журналістів комунальної газети “Харьковские известия” Станіслава Колотілова та Лесі Кочержук. Інформацію про закриття провадження представниці ІМІ в області підтвердила Ірина Мусієнко, інспекторка Шевченківського відділу НП в Харківській області, у якому проводилося досудове слідство.

Провадження було закрито через дев’ять місяців після його відкриття за ч. 1 статті 171, зміну слідчого та звернення до прокурора потерпілих.

Коли харківські активісти напали на журналістів, випадок було занесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Але 4 листопада провадження закрили, як зазначає  Ірина Мусієнко, у провадженні фігурувала тільки одна стаття, тож наразі розслідування завершене.

Журналістка Олеся Кочержук зазначає, за період слідства зверталася до прокурора Харківської області, а про закриття провадження дізналася зі ЗМІ. “Постанову про закриття ми забирали у Шевченківському відділі поліції тільки тоді, коли самі “постукалися” туди. Виявилося, що справу передали іншому слідчому. Пояснень від неї ми не отримали, але вона зазначила, що рішення про закриття приймалося разом з прокурорами Шевченківського району”, - розповіла Олеся.

За словами Кочержук, окрім перешкоджання діяльності журналістів вони наполягали на відкритті провадження за ч. 2 ст. 345-1, у якій йдеться про навмисне нанесення легких тілесних ушкоджень журналісту. “Це внесли в ЄРДР, але по цьому провадженню нас жодного разу ні на очну ставку, ні на допит не викликали”, - додає вона.

“Це не прозоре та не об’єктивне розслідування. Я вважаю, що треба оскаржувати закриття справи та звертатися до суду”, - додала Олеся Кочержук.

В коментарі представниці ІМІ прес-секретарка Харківської обласної прокуратури повідомила, що зараз рішення про закриття перебуває у прокуратурі області на вивченні законності прийнятого рішення.

Як повідомляв ІМІ, 10 лютого у Харкові представники громадської організації “Громадська варта” напали на журналістів інформаційно-аналітичного порталу "Харьковские известия" (газета Харківської міської ради) Станіслава Колотілова та Лесю Кочержук. Журналісти висвітлювали рейд міської ради з виявлення самовільного будівництва на самовільно захопленій землі.

Унаслідок нападу лікарі констатували у Станіслава Колотілова забиття хребта та струс мозку. Лесі Кочержук один з активістів припік сигаретою руку.

Факт події було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за попередньою кваліфікацією ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу України.

20 квітня до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені зміни у розслідуванні нападу на журналістів “Харьковских известий”, який стався 10 лютого 2016 року. Правопорушення було перекваліфіковано як умисне заподіяння журналісту тілесних ушкоджень у зв'язку із здійсненням ним професійної діяльності (ч. 2 ст. 345-1 КК України).

Фото - "Городской Дозор", Бліц-Інфо

Liked the article?
Help us be even more cool!