ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція відкрила справу за 171-ю статтею через перешкоджання журналісту

24.09.2019, 13:19
Фото – ukrinform.ua
Фото – ukrinform.ua

У селі Праві Саги Херсонської області депутат Херсонської обласної ради Євген Рищук напав уночі 23 вересня на журналіста КНК-Медіа, депутата Дніпровської районної ради Олександра Власова.

За даним фактом Олешківське відділення поліції Херсонської області відкрило провадження за 171-ю статтею Кримінального кодексу України. Про це представнику ІМІ у Херсонській області повідомили в поліції.

Як розповів представнику ІМІ Олександр Власов, під час нічних сутичок у селі Праві Саги Олешківського району Рищук ударив його по голові і в плече, а потім забрав у нього та його дружини телефони, розбивши один з них.

“Поліція розслідує цей інцидент одразу за двома статтями кримінального кодексу. Окрім заподіяння мені легких тілесних ушкоджень, слідчі перевірять, чи перешкоджав мені як журналісту КМК-медіа Євген Рищук. Адже я попередив його, що він перешкоджає мені як журналісту”, – повідомив Власов.

На відео, яке Олександр Власов оприлюднив у фейсбуці, чути, що він попереджає Євгена Рищука, що є журналістом.

Юрист ІМІ Алі Сафаров вбачає в цьому випадку саме злочин проти журналіста, оскільки метою нападу було перешкодити фіксації і поширенню інформації.

Він зазначив, що кримінальне законодавство визначає злочини залежно від об'єкту посягання, тобто тих прав, на порушення яких спрямований злочин. Наприклад, за його словами, якщо буде побиття людини, то об'єктом посягання тут є життя і здоров'я людини, і, відповідно, покарання має бути за заподіяння тілесних ушкоджень або побоїв. “У злочинах проти журналістів, зокрема в перешкоджанні, погрозах, насильстві тощо, об'єктом посягання є не сам журналіст як фізична особа, а право на свободу слова і обмін інформацією. Тому вони виділені в окремі статті, хоча тут так само може відбуватися заподіяння тілесних ушкоджень. Нападаючи на журналіста, злочинець має на меті не просто побити конкретну людину, а саме перешкодити поширенню інформації. 

Тому в разі, якщо людина, що фіксує події на мобільний телефон, каже: “Я журналіст!”, а нападник при цьому виявляє ще більшу агресію і застосовує насильство, це буде саме злочин проти журналіста, бо метою нападу було саме перешкодити фіксації і поширенню інформації”, – сказав він. 

У цьому разі, додав Алі Сафаров, вторинним буде питання, чи дійсно особа, яка назвалася журналістом, є саме журналістом, чи має вона редакційне посвідчення тощо. “Бо кримінальне право в статтях 171, 345-1, 347-1, 348-1, 349-1 охороняє саме свободу слова, свободу поширення інформації”, – сказав юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!