ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція Тернопільщини закликає журналістів не замовчувати випадків перешкоджання їхній діяльності

21.12.2020, 13:30
Фото – ГУНП в Тернопільській області
Фото – ГУНП в Тернопільській області

За 2020 рік у Головному управлінні Нацполіції в Тернопільській області не зареєстрували жодного звернення про перешкоджання журналістській діяльності. 

Про це регіональній представниці Інституту масової інформації повідомили у відділі комунікації ГУ НП в Тернопільській області. 

Водночас у поліції визнають, що відсутність звернень не означає, що самих фактів не було, тож закликають не замовчувати таких випадків.

Восени 2020 року щонайменше дві редакції повідомляли про факти перешкоджання журналістській діяльності на території Тернопільщини. Раніше ІМІ писав про випадок, коли на Малашівському сміттєзвалищі журналістам львівського телеканалу НТА заблокували виїзд та про DDoS-атаку на сайт Politerno. У поліції кажуть, що звернень від них немає. Мовляв, про випадок із Малашівцями знають, цю інформацію перевіряли, навіть звітували в столиці, однак звернення від журналістів немає. Регіональна представниця поцікавилася, чи не могли ці випадки потрапити як звернення громадян, а не як інциденти з перешкоджання журналістській діяльності. Однак в НП запевнили, що в системі перевіряли за прізвищами.

“Те, що в області фіксують одиничні випадки перешкоджання журналістській діяльності, зовсім не означає, що їх насправді може бути так мало, – пояснив заступник начальника відділу комунікації ГУ НП в Тернопільській області Андрій Василик. – Просто далеко не кожен із них закінчується зверненням у поліцію. Ми закликаємо журналістів фіксувати такі інциденти й повідомляти про них, писати звернення та давати свідчення”.

У відповіді на інфозапит у Нацполіції Тернопільської області повідомили, що впродовж 2017–2019 років в області зафіксували шість фактів порушення прав та свобод журналістів за ст. 171 ККУ. Всі вони закриті за ст. 284 КПК.

Крім того, в поліції повідомили про створений навесні 2020 року в Нацполіції сектор захисту інтересів суспільства та держави, однією з його функцій є також захист інтересів журналістів. Тож про всі випадки перешкоджання журналістській діяльності поліція просить повідомляти й безпосередньо їм на електронну пошту [email protected]

У поліції запевняють, що готові до активної співпраці з медійною спільнотою, аби лише самі журналісти не мовчали про факти перешкоджання та офіційно про них повідомляли.

Liked the article?
Help us be even more cool!