ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Погрожувала вчителям "візитами" до катівень: СБУ повідомила про підозру освітянці з Мелітополя

05.12.2022, 17:25
Фото: СБУ
Фото: СБУ

Слідчі Служби безпеки повідомили про підозру в колабораціонізмі колишній директорці одного із закладів освіти Мелітополя, яка після окупації перейшла на бік росіян та очолила фейкову організацію "министерство образования Запорожской области". Обвинувальний акт щодо жінки скеровано до суду, повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідства, перебуваючи на "посаді", вона займалася переформатуванням освітньої системи регіону під потреби країни-агресора. Також вона підписувала "розпорядження", якими передавала на баланс "министерства внутренних дел РФ" будівлі українських навчальних закладів. Серед них – загальноосвітні школи і коледжі", – пояснили в СБУ.

Будівлі освітніх закладів росіяни використовують для базування особового складу, військової техніки, озброєння та боєприпасів.

Задокументовано, що саме вона "передала" підрозділам росгвардії навчальний корпус і гуртожиток одного з коледжів Мелітополя.

Також підозрювана "передала" загарбникам усі автомобілі й комп’ютерну техніку міського відділу освіти, а також організувала масштабну агітаційну кампанію за "приєднання" регіону до складу РФ. Під час масових заходів особисто закликала людей взяти участь у псевдореферендумі й "проголосувати" на користь Кремля.

"Під час проведення фейкового плебісциту вона намагалася примусово залучити місцевих педагогів до незаконної діяльності "избирательных комиссий". У разі незгоди – погрожувала "візитами" до катівень рашистів", – наголосили в СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність, добровільне обіймання громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, зокрема в окупаційній адміністрації держави-агресора) Кримінального кодексу України.

Наразі жінка перебуває на тимчасово окупованій території півдня України. Втім, співробітники СБУ встановили місця її перебування і вживають заходів для притягнення до відповідальності за злочини проти України.

Як повідомляв ІМІ, Співробітники військової контррозвідки СБУ разом з оперативними співробітниками та слідчими Рівненського РУП викрили 68-річну рівнянку, яка в російській соцмережі "Однокласники" розповсюджувала матеріали з проросійськими наративами, пропагуючи ідеї "руского міра".

Liked the article?
Help us be even more cool!