ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Платформа Prometheus повідомила, що росіяни від її імені залякують слухачів курсів БПЛА

Фото – Prometheus
Фото – Prometheus

Платформа онлайн-освіти в Україні Prometheus повідомила про інформаційно-психологічну атаку росіян на платформу в соцмережах – залякують слухачів курсів БПЛА. Про це повідомляється на фейсбук-сторінці платформи.

Так, у ніч на 19 серпня в соцмережах почали з’являтися скриншоти листів, надісланих російськими фахівцями з інформаційно-психологічних операцій від імені Prometheus. У листах росіяни залякували слухачів курсів БПЛА на Prometheus. 

“Лист містив типове повідомлення: це збройні сили РФ, ми все про вас знаємо, навчатися керуванню БПЛА жах як небезпечно. Ціль зрозуміла: налякати дійсних / потенційних слухачів курсів БПЛА на Prometheus, щоб ті припинили навчатися робити дуже болісні й небезпечні для армії агресора речі”, – йдеться в повідомленні.

Перевірка показала, зазначила платформа, що на серверах платформи слідів зламу немає, дані слухачів у безпеці. 

Водночас платформі вдалося встановити, що відправник листів маскується під Prometheus, але листи надсилаються з різних доменів, що ніколи не використовувались і не використовуються платформою.

Крім того, зазначила платформа, в листах не міститься особистої інформації слухачів (ім'я, прізвище тощо), що зберігається на платформі: текст однаковий для всіх отримувачів.

“Ми опросили два десятки обраних випадковим чином зареєстрованих на курси БПЛА слухачів і жоден з них не отримав листа – тобто розсилка йде не по базі зареєстрованих на курси Prometheus, а по іншому списку, зібраному ворогом. Тепер найцікавіше. Несподівано з’ясувалося, що знайти людей, які отримали цей лист, непроста задача. Абсолютна більшість повідомлень у чатах, де поширювалися скриншоти, була від людей, що самі нічого не отримували й просто копіювали чужі повідомлення”, – йдеться в повідомленні. 

Наразі Prometheus вдалося знайти лише п’ять слухачів, що отримали листи. Вони припускають, що таких слухачів має бути більше, але зауважують, що цифра, порівняно з кількістю зареєстрованих на курси, мізерна.

Платформа нагадала, що всі листи від них надсилаються з домену @prometheus.org.ua.

Також платформа поділилася добіркою безкоштовних онлайн-курсів, присвячених інформаційній гігієні та цифровій безпеці: Безпека в інтернеті під час війни: практичний курс, Інформаційна гігієна під час війни, Цифрова безпека на персональному рівні, Дезінформація: види, інструменти та способи захисту та Інформаційна безпека.

Liked the article?
Help us be even more cool!