ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Питання партійності особи, зокрема працівника ЗМІ, є конфіденційною інформацією" - Роман Головенко, юрист ІМІ

13.07.2011, 05:13
Від голів обласних організацій Партії регіонів вимагають надсилати інформацію про журналістів з детальним описом їхніх політичних уподобань. Про це повідомляє Українська правда, яка отримала лист з підписом керівника Департаменту комунікацій Центрального апарату ПР Олени Бондаренко.
"За дорученням керівництва партії... з метою якісної підготовки медіакампанії висвітлення виборів депутатів до Верховної Ради 2012 року, обласна організація Партії регіонів мусить надати до 11 липня 2011 року до центрального апарату Партії регіонів заповнену форму медіакарти області. Форма медіа-карти додається", - ідеться в циркулярі.
 
В інструкції листа зазначається, що інформація про місцеві медіа повинна включати рейтинги, тираж , адресу та контакті телефони. Також обласних керівників від Партії регіонів просять з'ясувати партійність власника, керівника і головного редактора.
В анкеті , яку мають скласти для Бондаренко осередки ПР зазначені такі запитання : "Есть ли лояльные к нашей идеологии журналисты? Идеологическая направленность журналистского коллектива? Были ли у издания/телерадиокомпании конфликты с нашей региональной партийной организацией?".
 
Такі вимоги збору інформаціїї свідчать про порушення статті 7 закону "Про захист персональних даних" в якому :"Забороняється обробка персональних даних про расове або етнічне походження, політичні, релігійні або світоглядні переконання, членство в політичних партіях та професійних спілках, а також даних, що стосуються здоров'я чи статевого життя".
 
Олена Бондаренко в коментарі Українській правді пояснила вимоги в надісланому циркулярі таким чином: "Один документ - це лист на бланку - дійсно наш. Хоча дивує те, що на ньому відсутній мій підпис. Усі документи я підписую власноруч. Щодо списку даних по ЗМІ - талановитий, технологічний фейк, тобто фальшивка. Впізнаю руку майстра-дописувача. Майже бездоганно. Окрім однієї деталі, але про неї не скажу, щоб не надавати на майбутнє автору фейка "дороговказ". З точки зору медійного технологу список більш ніж повний та необхідний. Дещо із цього псевдосписку ми обов'язково заберемо для поповнення своєї медіа-карти", - сказала Бондаренко.
Як зазначається в статті Української правди " у місцевих організаціях Партії регіонів підтвердили не лише факт отримання цього листа від Бондаренко, але і вимогу зібрати інформацію про партійну приналежність місцевих журналістів і медіа-власників".
 
Роман Головенко, юрист ІМІ: "Питання партійності особи, зокрема, працівника ЗМІ, є конфіденційною інформацією його і відповідної партії за винятком випадків, коли вони самі оприлюднили або не стали втаємничувати цю інформацію. Тому для оцінки вказаних документів необхідно враховувати спосіб збору відомостей про ЗМІ: їхній збір з відкритих джерел буде законним, оскільки інформація там не є конфіденційною. Ідеологічна спрямованість певних журналістів може бути помітна з їхніх авторських колонок - це відкриті джерела. Але якщо хто-небудь звертатиметься до редакцій або їх окремих працівників з проханням надати таку інформацію, то вони в праві її не надавати. Звісно, що неправомірним буде збір такої інформації, якщо вона все ж є конфіденційною, тобто коли її власники вживають заходи до її нерозголошення. Тобто необхідно дивитися на те, як вказівки з даного листа, якщо він все-таки не підроблений, виконуються на практиці".
ІМІ

 

 

Liked the article?
Help us be even more cool!