ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Після виборів зріс загальний рівень дотримання журналістських стандартів у загальнонаціональних друкованих ЗМІ

07.12.2012, 00:34

У листопаді зріс загальний рівень дотримання журналістських стандартів у шести загальнонаціональних друкованих медіа («Факты», «Сегодня», «Комсомольская правда в Украине», «Корреспондент», «Український тиждень», «Коментарі»). Так, цей рівень склав 5,02 бали з 6 можливих.

Про це свідчить моніторинг дотримання журналістських стандартів в шести загальнонаціональних друкованих виданнях, який проводить ІМІ за підтримки Інтерньюз Нетворк.

Підвищення стандартів у листопаді, на думку експерта ІМІ Романа Головенка, пов’язане, передусім, з закінченням передвиборчої кампанії та зменшенням кількості замовних матеріалів у виданнях. Подібної думки голова Національної медіа-профспілки України Юрій Луканов: "Перед виборами політики дуже зацікавлені в тому, щоб попіаритися. У них є на це бюджети і вони намагаються купити редакції або окремих журналістів. По завершенні виборів така потреба відпадає. Аж до наступних виборів...".

Саме тому, йдеться у моніторингу, значне зростання рівня стандартів спостерігається у виданнях, які під час виборчої кампанії були лідерами з розміщення замовних матеріалів - це «Факти» і «Комсомольская правда в Украине». Аналізуючи цю ситуацію, у коментарі для ІМІ керівник проекту "Український журнал" (Прага) Ленка Віхова зазначила: "Щось таки діється. Для мене є новиною, що з'являються критичні голоси провладних політиків щодо інших провладних політиків. Питання, чи розпочалася війна у провладних колах, яка власне впливає на кращу редакційну політику, чи це заслуга виключно ЗМІ".

Так, «Комсомолка» в листопаді отримала 5,07 бали, тоді як місяць тому її показник складав всього 4,26 бали з 6 можливих.

Незначне поліпшення також спостерігається і в лідера з дотримання стандартів журналу «Корреспондент». Показники цього видання протягом всього 2012 року не опускалися нижче 5 балів з 6 можливих, а в листопаді журнал отримав 5,71 бали.

Натомість у трьох інших друкованих видань: «Українському тижні», «Коментарях» та «Сегодня» експерти зафіксували зниження показників дотримання стандартів в порівнянні з жовтнем.

У листопаді видання найчастіше порушували стандарти балансу та повноти. Так, баланс думок було порушено майже в 30% статей, тобто з поміж 85 статей 25 були незбалансовані. Ймовірно, ця обставина впливає на загальне сприйняття рівня українських ЗМІ. Так, Вахтанг Кіпіані вважає, що тренду поліпшення рівня журналістських стандартів поки що не помічається: "Можливо, на великому масиві це видно, але не сказав би, що щось змінилося", - заявив ІМІ журналіст. 

Практично не порушуються в українських друкованих виданнях стандарт оперативності. Цей стандарт порушений лише в 3% матеріалів. 

З моніторингом дотримання журналістських стандартів за жовтень можна ознайомитися тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!