ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Пішов з життя журналіст і письменник Валерій Лапікура

У віці 79 років помер журналіст, письменник, сценарист Валерій Лапікура.

Про це пише ЧИТОМО з посиланням на його хрещеника – журналіста Костянтина Грубича.  

"Валерій Лапікура був з рідкісної нині породи енциклопедистів, які мали свої відповіді на будь-які запитання. Виходець із вінницьких Іллінців він став одним з топжурналістів незалежної України на початку 90-х, перейшовши з радіо на телебачення і заснувавши як жанр політичну аналітику в прямому ефірі… Пізніше хрещений полишив політичні баталії і занурився разом із дружиною Наталією в письменництво і сценаристику. Ця спільна творчість стала їхнім порятунком і відрадою останніх десятиліть життя", – написав він.

Валерій Лапікура народився в 1943 році в Сибіру, де його батьки були в евакуації під час Другої світової війни. В 1944 році повернулися до України.

Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка, після чого працював журналістом на українському радіо і телебаченні.

З 1965-го – журналіст, редактор, кореспондент, коментатор Держтелерадіо УРСР. Займався сценаріями й вів програми для молоді та юнацтва.

З 1992-го – політичний оглядач – ведучий програм Національної телекомпанії України. Сценарії та ведення (у співавторстві з Наталею Лапікурою) першого на українському телебаченні політичного шоу "Акценти", сценарії та режисура документальних телесеріалів "Югославія. Мертвий сезон", "Кримські вітри" (1994–1995 рр.) та "Політика. Час місцевий" (1998 р.). Заслужений журналіст України – з 1996 року.

У співавторстві зі своєю дружиною Наталею Лапікурою у 2001 році видав спільний художній твір "Хазарська балада" – історико-політичне фентезі, де проводяться паралелі між подіями древньої та найсучаснішої історії України. У 2004–2006 роках – перші три томи київського детективу в стилі ретро "Інспектор і кава". Це романи й повісті з життя працівників Київського карного розшуку 70-х років минулого століття. 

У 2008 разом з дружиною видав книжку оповідань для дітей "Валерій і Наталя Лапікури про Григорія Сковороду, Жана Анрі Фабра, Петра Котляревського, Івана Кожедуба, Михайла Остроградського". 

Liked the article?
Help us be even more cool!