ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Перший національний відмовився транслювати форум опозиції. Навіть за гроші

11.05.2012, 12:51
Керівництво Національної телекомпанії України (Першого національного каналу) відмовилося здійснювати пряму трансляцію Форуму об'єднаної опозиції, який відбудеться 12 травня на Михайлівській площі. Про це повідомила прес-служба партії «Фронт змін».
 
Як зазначається, лідер партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк звернувся до генерального директора Національної телекомпанії України Єгора Бенкендорфа із листом, у якому міститься запит на надання ефірного часу на Першому національному телеканалі для прямої трансляції Форуму об'єднаної опозиції 12 травня з 10.05 до 10.45.
 
У прес-службі «Телекритиці» уточнили, що йшлося про трансляцію на платній основі, оскільки в запиті вказувалося, що оплату за наданий ефірний час партія гарантує в повному обсязі. Вартість ефірного часу в прес-службі не повідомили.
 
Утім, напередодні форуму представник керівництва НТКУ повідомив прес-службі «Фронту змін», що в трансляції форуму відмовлено. «На уточнююче запитання про причини такого рішення, він дав зрозуміти, що це не самостійне рішення керівництва каналу, а вказівка "згори"», - зауважують у прес-службі.
 
«Перший національний телеканал України - це державний телеканал, який утримується на кошти платників податків і, за законом, має надавати рівний доступ до інформації про діяльність як влади, так і опозиції», - підкреслюють у прес-службі «Фронту змін» і нагадують, що НТКУ здійснювала прямі трансляції форуму Партії регіонів «Будуємо нову країну», зборів депутатів від Партії регіонів, а також 44-го з'їзду Комуністичної партії України.
 
«Відмова трансляції Форуму об'єднаної опозиції є порушенням закону "Про інформацію", який гарантує громадянам право на вільне поширення інформації для реалізації своїх прав і свобод. А також закону "Про телебачення і радіомовлення", яким держава гарантує громадянам реалізацію прав на інформацію, вільне та відкрите обговорення суспільно важливих проблем із застосуванням телебачення та радіомовлення», - зазначають у прес-службі «Фронту змін».
 
Генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф перебуває на даний момент за кордоном, тож «Телекритика» звернулася із запитанням про причину відмови від трансляції до його заступника Олександра Пантелеймонова. Згодом редакція отримала його відповідь
Тим часом медіа-юрист, директор Інституту медіа права Тарас Шевченко відзначив, що порушення Національної телекомпанії України полягає насамперед у тому, що вона дискримінаційно поставилася до опозиційних партій, порівняно з її ставленням до провладних. «У принципі НТКУ не зобов'язана транслювати жодні з'їзди як безкоштовно, так і за гроші. Але оскільки така трансляція відбувалася щодо Партії регіонів, то відповідні права мають бути забезпечені й опозиції. Відмова - це порушення з точки зору українського законодавства і міжнародних стандартів свободи слова, зокрема статті 10 Європейської конвенції», - сказав він.
Разом із тим Шевченко звернув увагу й на інший аспект платної трансляції політичних заходів. «Ми вважаємо, що НТКУ не повинна була транслювати з'їзд регіоналів, оскільки з юридичної точки зору платна трансляція - це реклама, реклама квотується і не може бути в одній годині більше, ніж 25% часу, тобто більше 15 хвилин. Трансляція кількагодинного з'їзду не може легально відбуватися як реклама», - підкреслив він.
Нагадаємо, за трансляцію годинного з'їзду Партії регіонів у березні 2011 року НТКУ заробила 160 тис. грн. За словами Єгора Бенкендорфа, стільки ж сплачувала й Компартія, і «Наша Україна», і «Сильна Україна». «Для всіх у нас умови однакові», - казав він. 
Liked the article?
Help us be even more cool!