ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

PEN Ukraine зібрав 500 тис. грн на літературний фестиваль, який заснувала Амеліна в селищі Нью-Йорк

Фото – chytomo.com
Фото – chytomo.com

Український PEN зібрав понад 500 тис. грн на продовження “Нью-Йоркського літературного фестивалю”, заснованого письменницею Вікторією Амеліною, яка загинула після обстрілу росіянами Краматорська.

Про це повідомила директорка PEN Ukraine Тетяна Терен під час панелі “Жінки, війна і справедливість: пам'яті Вікторії Амеліної” на Lviv BookForum, передає Укрінформ.

“Найголовніше, чого б хотіла Вікторія, – це щоб продовжувалася її справа і тривав “Нью-Йоркський літературний фестиваль”. У липні ми відкрили рахунки на його підтримку. І я хочу подякувати всім українцям і закордонним друзям та партнерам, адже нам уже вдалося зібрати понад пів мільйона гривень. І це дуже важливо, що культурна спільнота робить усе можливе, щоб справа людини, яку ми всі так любили, продовжувалася”, – сказала Терен.

Програмна директорка Lviv BookForum Софія Челяк додала, що у вересні в Славську на Львівщині провели освітній табір “New York Camp” для молоді з Нью-Йорка Донецької області. Організатори зібрати 14 підлітків, які через воєнні дії вимушені були виїхати з Нью-Йорка та два роки тому брали участь у конкурсі шкільних есеїв, які організовувала Амеліна.

Для дітей влаштували кінопокази, освітні лекції та дискусії. Журналісти й письменники провели для них майстер-класи.

“Організація ще буде багато працювати з дітьми з цього селища, а також, я думаю, що діяльність буде розширена і з часом охопить весь регіон. Ми побачили, наскільки дітям була важлива наша робота та як Віка змінила їх життя та ставлення до нього. Це треба продовжувати”, – наголосила Челяк.

Вікторія Амеліна – письменниця та громадська діячка, членкиня PEN Ukraine, засновниця “Нью-Йоркського літературного фестивалю” в селищі Нью-Йорк Бахмутського району Донеччини. У рік початку повномасштабного вторгнення Амеліна приєдналася до польових дослідників воєнних злочинів Росії в команді Truth Hounds. 

Як повідомляв ІМІ, письменниця Вікторія Амеліна померла 1 липня в лікарні Мечникова в Дніпрі. Вона дістала важке поранення під час ракетного обстрілу ресторану в Краматорську 27 червня 2023 року. Там вона перебувала разом з делегацією колумбійських журналістів та письменників. Похована у Львові на Личаківському кладовищі.

Liked the article?
Help us be even more cool!