ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Партія, що висунула Бойка в президенти, звинуватила НСТУ в цензурі. Суспільне вважає заяву маніпулятивною

06.03.2019, 12:09

“Опозиційна платформа – за життя” вимагає від Національної суспільної телерадіокомпанії України припинити політичну цензуру і показати в ефірі рекламний ролик кандидата в президенти Юрія Бойка, в трансляції якого їм “безпідставно відмовляють”. Про це йдеться в заяві, що опублікована на сайті політичної сили, повідомляє “Детектор медіа”.

У партії заявляють, що відеоролик Юрія Бойка заборонили до показу на “UА:Перший” через фразу “Президент розбагатів у десятки разів, українські пенсіонери збідніли вдвічі”.

“Представники каналу в процесі переговорів запропонували дані фрази вирізати або замінити, оскільки, на їхню думку, ці дані не є достовірними, незважаючи на надані їм докази даної інформації. Офіційний лист із вимогою поставити ролик представники телерадіокомпанії відмовлялися забирати з поштового відділення. Порівняння декларацій президента України на початок 2018 і початок 2019 року демонструє, що його доходи збільшилися у 82 рази”, – йдеться в заяві.

Партія вважає заборону рекламного ролика Юрія Бойка цензурою, а “UА:Перший”, “який називає себе “суспільним” і фінансується за рахунок громадян України, насправді служить інтересам влади”.

ПАТ “НСТУ” відповіло, що заява “Опозиційної платформи – за життя” про те, що Національна суспільна телерадіокомпанія України нібито здійснює цензуру політичної реклами кандидата на пост Президента України Юрія Бойка, маніпулятивна та недостовірна. “Це твердження не відповідає дійсності та є абсолютно неправдивим”, – зазначають на офіційному сайті НСТУ.

НСТУ зазначає, що не відмовила кандидату в розміщенні реклами, проте звернула увагу на порушення законодавства в наданих рекламних роликах і просила усунути такі порушення для подальшої можливості розміщення реклами в ефірі. Після перегляду поданих відеоматеріалів юристами НСТУ було надано низку зауважень, які й частково були враховані.

“Так, у кількох рекламних роликах поряд з прапорцями політичної сили фігурує прапор України, а відповідно до ст. 8 Закону України “Про рекламу” використання державної символіки у рекламі заборонено. Ще один ролик наводить маніпулятивну інформацію про те, що Президент України розбагатів у десятки разів. Інформація про збільшення доходів у десятки разів може розцінюватись як розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України, що прямо заборонено ч. 5. ст. 64 Закону України “Про вибори Президента України”, – йдеться у відповіді НСТУ.

Крім того, юристи ПАТ “НСТУ” в електронному листуванні з “Опозиційною платформою – за життя” поцікавилися наявністю дозволів від усіх фізичних осіб, зображення яких використано в рекламних роликах, адже необхідні дозволи не були надані НСТУ разом зі згаданими роликами. Цивільний кодекс України прямо вимагає наявність таких дозволів.

Суспільне повідомило запитувачів, що в разі усунення всіх порушень ролики кандидата на пост Президента України Юрія Бойка будуть розміщені в ефірі на загальних засадах як політична реклама.

“Нагадуємо, що одним із головних обов’язків телеорганізації, зокрема згідно зі ст. 59 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”, є поширення об’єктивної інформації та виконання правил рекламної діяльності і спонсорства. Порядок та умови розміщення політичної реклами для будь-якого кандидата на пост Президента України в ефірі телеканалів ПАТ “НСТУ” однакові, як цього вимагає закон. Розміщення здійснюється на рівних умовах, прозоро. Із представниками кожного штабу завжди відбувається комунікація для вирішення спірних питань та усунення виявлених порушень у рекламних роликах для подальшого розміщення їх в ефірі Суспільного. Це нормальний робочий діалог, що не може визнаватись цензурою”, – заявляють на Суспільному.

НСТУ розцінює заяву “Опозиційної платформи – за життя” як створення штучного інформаційного приводу з метою дискредитації Суспільного і вимагає спростувати недостовірну інформацію, розміщену на офіційному сайті політичної партії.

Liked the article?
Help us be even more cool!