ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Парламентський комітет асоціації Україна-ЄС закликав дофінансувати НСТУ

24.09.2018, 12:11
Фото - rada.gov.ua

Парламентський комітет асоціації між Україною та Євросоюзом закликав забезпечити належне фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії.

Про це йдеться в заяві, прийнятій за результатами восьмого засідання комітету, що відбулося у Львові та Івано-Франківську 17-18 вересня за співголовування Миколи Княжицького від імені Верховної Ради України та Даріуша Розаті від імені Європейського парламенту, повідомляє “Суспільне. Детектор Медіа”.

Комітет підкреслив “необхідність забезпечення достатніх ресурсів для функціонування Суспільного телебачення та радіомовлення, а також забезпечення прозорості медіавласності”.

Крім того, у комітеті наголосили на важливості вільних та незалежних ЗМІ та їхнього права розслідувати випадки корупції на урядовому рівні без ризику переслідування, закликали українську владу прискорити і, нарешті, виконати свої обіцянки щодо пошуку притягнення до відповідальності причетних до вбивства журналістів, висловили занепокоєння з приводу нещодавніх спроб Генпрокуратури отримати доступ до телефонних даних журналістів-розслідувачів та наголосили на важливості захисту викривачів корупції.

Парламентський комітет асоціації Україна-ЄС є офіційним органом, створеним у відповідності до ст. 467 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, складається з членів Верховної Ради України з одного боку і членів Європейського парламенту з іншого.

Як нагадує видання, у квітні цього року ще один офіційний орган асоціації - Платформа громадянського суспільства Україна-ЄС - закликав українську владу змінити модель фінансування Суспільного мовлення. У тексті декларації представники громадянського суспільства країн ЄС та України “відзначили важливість створення незалежного суспільного мовлення в Україні та закликали український уряд і парламент запровадити більш захищену та прозору систему фінансування Суспільного мовлення, у відповідності до рекомендацій Ради Європи”.

5 квітня Наглядова рада Суспільного мовлення одноголосно схвалила пропозиції щодо зміни моделі фінансування НСТУ, що запропонував секретар Наглядової ради НСТУ та програмний директор ГО “Детектор медіа” Вадим Міський. Ці зміни передбачають встановлення більш захищеного і прозорого механізму фінансування Суспільного мовлення шляхом спрямування до спецфонду Держбюджету 50% фактичних надходжень від ренти за користування радіочастотним ресурсом на фінансову підтримку НСТУ.

Раніше голова офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг заявив, що офіс Ради Європи підтримує проведенням експертизи та консультаціями розробку нової моделі фінансування Суспільного мовлення та закликав українську владу подумати про зміну моделі фінансування. Позитивно відгукнулися про нову модель фінансування Суспільного мовлення також і експерти Ради Європи з Франції, Литви та Фінляндії.

Чинна модель фінансування Суспільного мовлення, відповідно до закону, передбачає щорічну фінансову підтримку НСТУ не менше 0,2 % видатків загального фонду держбюджету України за попередній рік (1,54 млрд грн. У 2018 році). Обсяг недофінансування НСТУ у 2017 році становив 25%, а у 2018-му - 50%.

Liked the article?
Help us be even more cool!