ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Парламент Молдови скасував "молдовську мову" та затвердив "румунську"

16.03.2023, 17:23
Фото – Європейська правда
Фото – Європейська правда

Парламент Молдови ухвалив 16 березня в другому читанні ініційований партією влади PAS законопроєкт, який передбачає закріплення в усіх законах країни поняття “румунська мова” замість “молдовської” та “рідної” мов, повідомляє “Європейська правда”.

За законопроєкт у другому читанні проголосували 58 депутатів. Після голосування депутати PAS встали, вигукуючи “Браво!”, а депутати від Блоку комуністів і соціалістів прийшли з плакатами на знак протесту.

Як пише видання, яке дивилося трансляцію засідання парламенту, ухвалення законопроєкту в другому читанні відбулося без обговорення й тривало менш як дві хвилини.

Перед засіданням блок комуністів і соціалістів вимагав вилучити законопроєкт про румунську мову з порядку денного, але пропозиція очікувано не набрала необхідної кількості голосів.

Видання нагадує, що законопроєкт був проголосований у першому читанні на пленарному засіданні 2 березня.

Згідно з проєктом, словосполучення “молдовська мова”, “державна мова”, “офіційна мова” і “рідна мова” в будь-якій граматичній формі необхідно замінити на словосполучення “румунська мова” у відповідній граматичній формі.

Тож після “технічних змін” стаття конституції Молдови щодо мови стане коротшою і матиме такий зміст: “Державною мовою Республіки Молдова є румунська мова”.

Згідно з вікіпедією, молдовська мова – одна з двох назв румунської мови в Республіці Молдова. “Молдовську” оголошено офіційною мовою в статті 13 чинної конституції, ухваленої 1994 року, тоді як у Декларації незалежности Молдови 1991 року використовується назва “румунська мова”. У 2003 році парламент Молдови ухвалив закон, що визначає “молдовську” та “румунську” як позначення однієї й тієї самої мови. У 2013 році Конституційний суд Молдови витлумачив, що декларація про незалежність, яка називає державною мовою румунську, має пріоритет над конституцією, у такий спосіб надавши офіційного статусу назві “румунська мова”. Самопроголошене Придністров'я продовжує визнавати “молдовську” на основі кириличної абетки як одну зі своїх офіційних мов поряд з російською та українською.

Liked the article?
Help us be even more cool!