ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Парламент Естонії визнав масову депортацію кримських татар геноцидом

Рійгікогу (парламент Естонії) 16 жовтня у заяві до 80-ї річниці масової депортації кримських татар і визнав її актом геноциду, повідомляється на сайті Рійгікогу.

Представлену 54 депутатами Заяву Рійгікогу “Визнання масової депортації кримських татар 1944 року актом геноциду” (521 AE) під час остаточного голосування підтримали 83 члени Рійгікогу.

У заяві парламент Естонії різко засуджує знищення кримських татар і їхню масову депортацію з Кримського півострова на територію Центральної Азії, яку спланував та здійснив тоталітарний радянський режим у травні 1944 року. 

“Було депортовано близько 200 000 кримських татар, десятки тисяч з яких загинули, а весь народ втратив свою батьківщину та протягом десятиліть перебував під гнітом жорстокої русифікації. Заборона на повернення додому була скасована лише в листопаді 1989 року”, – йдеться у заяві.

Також у заяві підкреслюється, що тепер вже Російська Федерація продовжує вести в окупованому в 2014 році Криму політику геноциду щодо кримських татар, подібну до тієї, що застосовувалася в Радянському Союзі, аби знищити ідентичність кримських татар і стерти їхню історичну та культурну спадщину.

“Парламент засуджує продовження політики геноциду щодо кримських татар, яка здійснюється через систематичні затримання, тортури, викрадення людей та заборону на вивчення й використання рідної мови. Окрім того, Рійгікогу закликає міжнародну спільноту продемонструвати солідарність із кримськими татарами та продовжувати засуджувати окупацію та анексію Криму, здійснену Російською Федерацією”, – йдеться у заяві.

Крім того, Рійгікогу вимагає беззастережного відновлення державного суверенітету України на територіях, окупованих РФ в результаті збройної агресії, що почалася у 2014 році, і підкреслює, що Крим є невід'ємною частиною України.

Це дев'ята заява, прийнята Рійгікогу з 2022 року з метою засудження дій Росії та висловлення підтримки Україні. 

Як повідомляв ІМІ, у червні 2024 року Польський сейм (нижня палата парламенту) визнав геноцидом депортацію кримських татар із Криму в 1944 році.

Liked the article?
Help us be even more cool!