ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Пандемія COVID-19 поглибила кризу демократії у всьому світі – Freedom House

02.10.2020, 13:31
Протести в Лондоні проти карантинних обмежень через поширення коронавірусу закінчилися сутичками з поліцією. Фото – AP / Радіо Свобода
Протести в Лондоні проти карантинних обмежень через поширення коронавірусу закінчилися сутичками з поліцією. Фото – AP / Радіо Свобода

Пандемія коронавірусної хвороби COVID-19 поглибила кризу демократії в усьому світі, дозволяючи урядам зривати вибори, тиснути на критиків та пресу, підважувати підзвітність, необхідну для захисту прав людини й громадського здоров’я. 

Про це йдеться в спільному звіті моніторингової організації Freedom House та дослідницької компанії GQR 2 жовтня, повідомляє Радіо Свобода.

Згідно з документом “Демократія на карантині”, від початку пандемії стан демократії та прав людини погіршився у 80 країнах.

Опитані експерти вважають, що особливо сильного удару зазнали демократії, які саме борються за становлення, та інституції в репресивних державах.

Наприклад, в Азербайджані “уряд використав привід порушення карантину для тиску на активістів від політичної опозиції”. 

У Казахстані спостерігають “збільшення переслідувань громадських активістів та політичної опозиції за критику в соціальних мережах і поширення інформації про порушення прав людини”.

Крім того, моніторинг звертає увагу на те, що зловживання владою позначається непропорційно сильно на вже маргіналізованих спільнотах. Так, у Болгарії райони, де переважають роми, зазнали суворіших обмежень, ніж ті, де ромська громада не є більшістю.

Понад 60% респондентів очікують, що негативний вплив пандемії для політичних прав і громадянських свобод у тих країнах, на яких фокусується моніторинг, триватиме ще наступні три-п’ять років.

Експерти назвали найгостріші проблеми, пов’язані з поширенням хвороби: брак урядової прозорості, інформації про коронавірус, корупція, недостатній захист вразливих спільнот та зловживання владою з боку урядів.

У звіті зазначається, що активісти, журналісти та громадяни активно працюють над подоланням цих перешкод. Вони шукають нові способи для протистояння урядовим зловживанням, часто використовуючи онлайн-платформи для залучення аудиторії та формування нових партнерських відносин.

У багатьох країнах пандемія вплинула і на вибори. У США виборчі посадовці по всій країні видаються експертам погано підготовленими до виборів 3 листопада. Це пов’язане з підвищеним попитом на голосування поштою, можливим дефіцитом персоналу та змінами виборчих правил останньої хвилини.

У Гонконгу уряд використав пандемію як привід для відтермінування виборів до законодавчих органів на рік. Цей крок “розглядається як частина ширших зусиль Пекіна, щоб зацементувати ліквідацію залишків свободи та автономії Гонконгу”.

У звіті підкреслюється, що хоч акції протесту були обмежені пандемією, їх не можна зупинити.

“Хоча 158 країн запровадили нові обмеження щодо протестів, помітні акції відбулися щонайменше в 90 країнах з початку спалаху”, – йдеться в документі.

Freedom House проводив дослідження з січня до вересня 2020 року. Воно охоплювало онлайн-опитування компанії GQR з 29 липня до 15 серпня, у якому 398 експертів доповіли про стан демократії в 105 країнах і територіях.

Крім того, Freedom House консультувалася з власною глобальною мережею аналітиків, довівши загальну кількість досліджених країн до 192.

Liked the article?
Help us be even more cool!